Lettország esszenciája

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2017. október 10. 12:11

Riga lenyűgöző építészete és éttermi boomja, Jurmala varázslatos tengerpartja és a Gauja régió páratlan kincsei – csupán néhány érv amellett, hogy felfedezzük Lettország egyre vonzóbb attrakcióit.

Az emberléptékű, környezettudatos lett főváros valódi multikulturális kohó is, amelyet kezdenek egyre inkább felfedezni a turisták a világ minden tájáról, ráadásul ár-érték arányt tekintve is kiváló választás egy hosszú hétvégére.

 

Építészeti kavalkád, játékos szecesszió

A hajdani Hanza-város pazar és változatos építészete az egyik fő vonzerő, ami Rigába csalogatja a látogatót. Legszebb épületei közé tartozik az óváros központjában emelkedő fekete fejűek háza, melyet a 14. században a nőtlen kereskedők céhe számára építettek, s bár a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült, 1999-től újra eredeti pompájában látható.

Riga egyik legszebb épületei közé tartozik az óváros központjában emelkedő fekete fejűek háza

 

Ugyancsak Hanza-kort idézik a Három fivér házak, melyek a 800 éves dóm közelében, egy csendes utcában bújnak meg, de nem maradnak le egyetlen kiváncsi turista szelfijéről sem.

Három fivér házak, melyek különböző századokban épültek

 

Riga világörökség részét képező óvárosának (Vecrīga) középkori házait, ódon dómjának gótikus formáit a szecessziós építészet több száz különféle remeke váltja, s leginkább ez a stílus határozza meg Riga építészeti arculatát, amivel egyedülálló Európában. Az várost járva tobzódunk a gazdagon és rafináltan díszített épületek látványában, az Alberta és az Elizabetes utcákban – akárcsak egy kiállításon – az egyik legkiválóbb rigai építész, Mikhail Eisenstein (a híres rendező, Szergej Eisenstein apja) fenséges épületei dicsőítik a századelő kedvelt stílusát.

A leghíresebb Eisenstein-ház mára Riga egyik jelképe lett

 

De Riga építészeti arculatából nem hagyható ki a szovjet időkre emlékeztető felhőkarcoló sem, amit a rigaiak egyszerűen csak Sztálin tortájának hívnak, s jelenleg a tudományos akadémia otthona. Az épület ma már harmonikusan illeszkedik a varázslatos rigai skyline-ba, amely a Daugava folyót átszelő Vanšu tilts nevű modern kábelhídról figyelhető meg legjobban.

A város építészeti bravúrjából nem maradhatnak ki a Kalnciema negyed faszerkezetű műemlék házai sem, sehol máshol Európában nem maradt fenn ilyen sok 19. századból származó, klasszicista stílusjegyet viselő faépület, mint Rigában. Az emblematikus épületek sorát gazdagítja a hatalmas vásárcsarnok, melyet levitézlett léghajóhangárokból alakítottak ki. Az épületkomplexum mögött pedig a Spīķeri névre hallgató új kulturális negyed várja a látogatót: az egykori raktárházak – lehetnének akár a budapesti Bálna eredeti közraktár-épületeinek ikerpárjai is – rendhagyó terei ma a kortárs művészeteknek adnak otthont.

A Spīķeri-negyed egykori raktárházai lehetnének akár a budapesti Bálna eredeti közraktár-épületeinek ikerpárjai is

 

Gasztronómia mint fő attrakció

Riga a turistát – jó házigazda módjára – a gyomránál fogja meg. A városban az elmúlt néhány évben valóságos éttermi boom történt, nem fogunk csalódni, bárhová is térjünk be néhány falatra.

Az Entresol például úgy definiálja magát, mint az első „knapas” étterem a városban. Tulajdonosát, Raimonds Zommerst az ország legtehetségesebb séfjei közt jegyzik, ő alkotta meg a szót, ami a spanyol tapas-hoz hasonló kis fogásokat jelenti, alapul véve a lett „knapi”-t (jelenétése: alig), melyet a tapas szóval gyúrt össze. De Raimonds nemcsak nyelvújításban jeleskedik, fogásai, főként a főétel előtti knapas-műremekek – mint például a rebarbarazselés nyúlpástétom fokhagymalekvárral – enyhe franciás beütésről árulkodnak, de az alapanyagokban mindig fellelhetjük a helyi specialitást.

Ízletes „knapas”-ok

 

A Restaurant 3 láthatóan a helyiek egyik kendvence. A modern, trendi milliőben a fogások látványvilága sem mellékes, valamint a szertartásos tálalás, némely fogásnál még a szárazjeges trükköt is bevetik a show kedvéért. De mindezt messze felülmúlja az étel minősége és különlegessége. Mintha egyenesen az erdőből vagy egy biogazdaságból érkeztek volna asztalunkhoz az ínycsiklandozó fogások.

A Le Dome – melynek tetőteraszáról a középkori dóm panorámája fogad – a halételek specialistája, tengeri és édes vízi halakat egyaránt kínál, mesterien ötvözve a lett tradicionális fogásokat a mediterrán konyha ízvilágával.

A városi parkban, a szabadság emlékmű és az opera szomszédságában fekvő Kolonade a szezonalitásra és a kiváló helyi termékekre alapozza menüsorát, még a desszerteket is meghintik az erdőben fellelhető összes bogyóval, kökénytől a berkenyéig.

Tengeri varjútövis, fehér csoki és japánbirs az alapja ennek a különleges desszertnek

 

Egyébként a Riga This Week ingyenes angol nyelvű városkalauz – mely minden szálláshelyen beszerezhető – 34 oldalon mintegy 200 minőségi vendéglátóhelyet sorol fel, tematikusan, specialitásuk szerint.

 

Riga „gyomra”

Ha pedig a helyi ízeket kicsit másként szeretnénk megismerni, ne hagyjuk ki programunkból Riga „gyomrát”, a vásárcsarnokot, ahol szó szerint egy teljes napot elidőzhetünk nézelődéssel, kóstolgatással, s az olyan tradicionális ételek és italok mellett, mint a kvasz és a fekete kenyér, eddig soha nem ízlelt ritkaságokra is bukkanhatunk.

Riga legendás vásárcsarnokát levitézlett zeppelinhangárokból alakítottak ki

 

A csarnok – még az ínségesebb a szovjet időkben is – a jólétet, a gazdagságot szimbolizálta, mindent megtalálunk itt, ami egy jól felszerelt „éléskamrába” való: a legkülönfélébb édesvízi és tengeri halakat – élve, nyersen vagy füstölve, pácolva – ikrákat, a legdrágább kaviárt, vad- és háztáji állatok husát és belsőségeit, az elmaradhatatlan sajtválasztékot, főként helyi termelők gazdaságaiból, hatalmas sós és édes pékáru-felhozatalt, számtalan fűszert (a Lettországban nem honosakat is), gyógy- és fűszernövényt, mézet, magvakat, bogyókat, gombákat, gyümölcsöket és temérdek zöldségfélét, nyers vagy savanyított változatban. S a virágkavalkádot, ruhaneműket, háztartási és egyéb bolhapiaci termékeket, no meg a jó kis kifőzdéket most nem részletezném.

Füstölt hal minden mennyiségben

 

A Lett Turisztikai Hivatal (Live Riga) angol nyelvű honlapján egy egész fejezet foglalkozik a vásárcsarnok kínálatával, és ötleteket is adnak, mi mindent érdemes kipróbálni az egyes évszakokban, vagy akár hazavinni ajándék gyanánt.

Számomra – kicsit émelyítő – újdonságként hatott a fekete teában pácolt és zselésített angolnaszerű hal (cepti negi), mely láthatóan népszerű étel, a helyiek vitték, mint a cukrot. De a kannabisz magjából készített lekvár is itt került először látószögembe, amit viszont a pesti piacokon is szívesen vennék, az eper és a málna nemesítéséből született savanykás gyümölcs , a szamócamálna.

Nyár végi gyümölcskavalkád

 

Finom homok és éltető iszap

A Rigától alig 25 km-re fekvő fürdővárost, Jurmalát a Balti-tenger partján feltétlenül iktassuk be programunkba. A városka már a 19. században jelentős gyógyhely volt, hírneve – melyben a tengervizen kívül fontos szerepet játszott a környező Kemeri régióból kitermelt iszap – vetekedett Marienbadéval.  A szovjet időkben Jalta és Szocsi után ez volt a harmadik legnépszerűbb gyógyüdülőhely, ahol több mint 100 szanatórium, vendégház, rekreációs intézmény várta a vendégeket. Mára az üdülőváros ledobta magáról a kopottas szocreál köntöst, sorra újítják fel, s alakítják hangulatos szállásokká jellegzetes faszerkezetű, védett épületeit, melyek összetéveszthetetlen egyedi bájt kölcsönöznek Jurmalának.

Tipikus jurmalai faszerkezetű épület

 

Az egyik legrégebbi ilyen épület a frissen felújított nagy múltú Dzintari koncertterem, amely 1936-os felépítése óta a város egyik jelképe. Persze Jurmala fő vonzereje mégis a 24 km hosszan elnyúló csodálatos tengerpart, ahová az év minden szakában érkeznek vendégek, főként a nyűzsgő városi forgatagból hétvégére ide menekülő rigaiak. Még kis csapatunknak is ritka élményt jelentett az a néhány perces séta a finomhomokos, végtelennek tűnő tengerparton, amely egyszerre nyújtott nyugalmat és feltöltődést még a nyár végi hűvősebb, szelesebb időben is.

Kora őszi kerékpározás a jurmalai tengerparton

 

 

Lassuljunk le a Gauja régióban!

A nem nagy távolságok miatt érdemes néhány napot áldoznunk a vidék felfedezére is. A Rigától alig egyórányi autóútra található városka, Sigulda az ország legszebb vidéke, a Gauja régió kapujában

várja a látogatót. A tájat festői várromok – köztük a megkapó látványt nyújtó a Turaida vár és múzeumegyüttes –, erdőkön át vezető gyalogösvények, felújított kúriák, kastélyok, skanzenek és helyi termékeket gyártó gazdaságok tarkítják. A gasztronómiájáról is ismert régió a világ egyik legszebb nemzeti parkjának ad otthont.

A Gauja régió egyik legszebb vidéke Turaida várromjáról csodálható meg

 

Az egész vidék az aktív kikapcsolódást és az egészséges életmódot előnyben részesítő látogatók paradicsoma nullától 99 éves korig. Mind a kultúrát, mind a természetet, mind pedig a sportot kedvelők megtalálják itt számításaikat, sőt még azok is, akik csupán gombát szedni jönnek erre a szép vidékre.

Straupe kis település ad otthont Lettország legjelentősebb termelői piacának (Straupe Farmer`s market), melynek szervezői a slow food mozgalom jegyében ugyanúgy fontosnak tartják a komótos, jókedvű étkezést, mint a helyi termelők támogatását. Havonta kétszer kínálják itt portékáikat a gazdák, akik közt ottjártunkkor megtaláltuk az egyik rigai top étterem tulajdonosait is. Mindent érdemes végigkóstolni, számomra az erdei bogyókból készült borpárlatok és a tobozlekvár volt valódi kuriózum, és persze a szamóca, melyből ekkora kínálatot utoljára gyerekkoromban láttam, a Mátrában.

Kóstoló az erdei tobozból készült lekvárból

 

 

Úti tippek:

Az ország első sörmúzeuma – Bár a lett sörnek mindig is jó neve volt, a sörforradalom Lettországot is utolérte. Az Aldaris (alusdarbnica.lv), a Baltikum második legnagyobb sörgyára kézműves sörökkel bővítette kínálatát, múzeumában bemutatja a sörkészítés fortélyait, s a túra természetesen kóstolóteremben ér véget.

 

Motormúzeum (motormuzejs.lv) – A Baltikum legnagyobb antik autó- és motorgyűjteményével büszkélkedő interaktív múzeuma, amely épp úgy elvarázsolja a felnőtteket, mint a gyerekeket. A kiterjesztett valóság segítségével nyitott limuzinból integethetünk az állami parádén, a pártelnök szerepében tetszelegve, s az eseményről készített élethű fotó perceken belül a landol az e-mail címünkön.

 

Hajós városnézés (rigabycanal.lv ) Rigában ez azért különleges, mert az egyórás út felét a várost átszelő keskeny, hangulatos csatornán, romantikus környezetben teszik meg a 8-18 személyes hajók, a másik felét pedig a Daugava nyílt vizén, ahonnan egyszerre gyönyörködhetünk az óváros összes tornyában. Az út során mintegy tucatnyi látnivalót kaphatunk lencsevégre.

 

Fotók: a szerző felvételei

 

Munkatársunk útját az airBaltic, a LiveRiga és régiós partnerei (Juramala és a  Gauja régió) támogatták.