Levendulafesztivállal indul a nyár Tiszaderzsen

Forrás: turizmus.com

 2024. június 10. 14:26

A Tisza-tó nyárindító minifesztiválja a Tiszaderzsen megrendezésre kerülő Tisza-tavi Levendula Fesztivál, ami a gondtalan kikapcsolódást ötvözi a művészettel és az aktív időtöltéssel.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett fesztivál célja, hogy szélesebb körben ismertesse meg Tiszaderzs értékeit és kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a Tisza-tó mellett fekvő, csendes, idilli faluban.

A fesztivál előestéjén, június 14-én, péntek délután A Szakkör kiállításával indulnak a programok, majd este blues koncerttel folytatódnak a romtemplom kertjében - tájékoztattak a szervezők.

Nikodém Norbert tiszaderzsi jazz zenész meghívására érkezik ide Kasai Jnofinn karibi-amerikai énekes, zongorista, producer, dalszerző, akik együtt fognak zenélni. A 13. századi romtemplom kertjének hangulata és a zene tökéletes összhangban talál egymásra ezen a helyen.

Másnap, a levendulásban családi programok várják a látogatókat: délelőtt gyermek és felnőtt jóga, kézműves foglalkozások, népi játékok, kézműves helyi termék vásár, sütivásár, kerékpáros falunéző túra is szerepel a repertoárban.

A nap folyamán az abádszalóki származású Szabó Kitti fog zenélni, valamint a tiszaderzsi Tavirózsa Népdalkör közös nótázásra várja a látogatókat.

A közeli Magőrlő Művészeti Központban pedig Sipos Márta grafikus kiállításmegnyitójára várják az érdeklődőket.

Nemcsak nézni, szedni is lehet

Fotó: Tiszaderzs Község Önkormányzata

Te szedd! - Levendula napok

A „Te szedd!" - Levendula napok hagyománya 2020-ban indult, és azóta minden évben nagy sikerrel kerül megrendezésre. Az esemény mára több napos családi programmá nőtte ki magát, ahol a látogatók maguk szüretelhetik a levendulát és a hétvégi rendezvényen élvezhetik a különféle programokat június 17-től 21-ig.

 

A Tisza-tavi Levendulás története

Tiszaderzs 2019-ben kezdte el ültetni az első levendulatöveket, és azóta a kertben több ezer tő gyönyörű virág díszeleg. Ma már közel 7000 négyzetméteren virágzik több mint 6000 tő levendula, amelyre a Tisza-tó környéke is csodájára jár. A Tisza-tavi levendulás rövid idő alatt vált a helyiek és a turisták kedvencévé, országszerte ismertté téve a települést.