Levette lábáról Kína és Dél-Korea közönségét a Fesztiválzenekar

Forrás: turizmus.com

 2016. október 13. 12:04

Elképesztő hatása van, ha egy szimfonikus zenekar leteszi a hangszereit és énekelni kezd. Főleg, ha mindezt magyar együttesként kínai vagy koreai nyelven teszi. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ezúttal Peking, Sanghaj, Kanton, Hszian és Szöul közönségét vette le a lábáról.

Álló ováció, örömkönnyek, megállíthatatlan bravózás és villódzó vakuk kísérték a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusait és karmesterüket, Fischer Ivánt az együttes kéthetes turnéján Kínában és Dél-Koreában.

Aki pedig ott volt a kínai fővárosban, Fischer Iván egyik legújabb, a napokban elkészült darabjának a világpremierjét is átélhette Dejan Lazić előadásában.

Kína legjelentősebb előadóművészeti központjában, a pekingi NCPA-ban (National Center for the Performing Arts) két elsöprő erejű koncertet adtak, két teljesen különböző programmal. „Már akkor őrjöngő ováció tört ki, amikor bevonultunk, hát még a művek végén!” – osztotta meg élményeit Gulyás Emese, a BFZ hegedűművésze.

 

Az első koncert szólistája a horvát zongoraművész, Dejan Lazić volt, aki a karmester-zeneszerző Fischer Ivánt is meglepve adta elő ráadásként Fischer öt különböző táncot feldolgozó, a napokban elkészült, egészen új szvitjének egyik tételét, a Ragtime-ot. A világpremier után a zenekar muzsikusai egy kínai népdalfeldolgozással kedveskedtek a közönségnek, amit sokan együtt énekeltek velük.

A második pekingi hangversenyen csatlakozott a zenekarhoz a Berlinben élő kínai hegedűművész, Ning Feng is, az első muzsikus a világon, aki eljátszotta Kínában Dutilleux virtuóz Hegedűversenyét. A ráadás ezúttal Bach volt: „nem mindennapi átélni, amikor egy kínai hegedűművész játszik kínai közönségnek Kínában Bachot” – magyarázta Gulyás Emese.

 

A Fesztiválzenekar Sanghajban a szinte vadonatúj, 2014-ben átadott Symphony Hallban lépett fel, melyet akusztikailag a nemzetközi hírű Yasuhisa Toyota tervezett. Dél-Koreában Chopin 2. zongoraversenyét már Maria João Pires játszotta, akivel a Samsung Hallban és a 2500 fő befogadására képes Soeul Arts Centerben is együtt muzsikált a zenekar. A tömeg itt úgy ünnepelte a BFZ-t, mintha egy futballstadionban lettek volna, a koreai nyelven előadott ráadás pedig annyira meghatotta a közönséget, hogy a dalt hallgatva sokan sírva fakadtak.

A turnét nyitó kantoni koncert után az operaház igazgatója az intézmény tiszteletbeli tagjának választotta Fischer Ivánt és a Fesztiválzenekart. A nem hivatalos ceremónián a karmester kéznyomát és aláírását egy agyagtáblán örökítették meg.