Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot

Forrás: turizmus.com

 2020. április 10. 07:29

A húsvéti hosszú hétvégére, péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot – döntött a főpolgármester.

Karácsony Gergely csütörtökön késő este kiadott közleményében azt írta, az intézkedést a budapestiek védelmében rendeli el, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló, különösen látogatott közterületeken ne legyen járványügyi szempontból veszélyes tömeg.

Arra kérte Budapest rendőrfőkapitányát, hogy a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét pedig utasította, hogy munkatársaival mindenben legyen a rendőrség segítségére.

Rendőrök a Margit híd lezárt margitszigeti bejárójánál április 10-én

Fotó: MTI / Szigetvári Zsolt

Egyúttal utasította a Budapesti Közlekedési Központot, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz üzemeltetését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.

Mint írta, tisztában van azzal, hogy döntése népszerűtlen lehet a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében, de a járvány terjedésének megfékezése "nehéz döntéseket tesz szükségessé". Arra kérte a budapestieket, hogy maradjanak otthon az ünnepek alatt is.

A margitszigeti zenélő szökőkút látványát is csak messziről lehet élvezni a hosszú hétvégén

Fotó: budapestinfo.hu

A Városliget Zrt. arra kér mindenkit, hogy a koronavírus-járvány miatt a hosszú hétvégén ne menjen a Városligetbe. A cég az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írta: a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható. Ezért kérik a parkhasználókat, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, célú gyaloglásra, háziállatok sétáltatására.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután jelentette be, hogy a kormány határozatlan időre meghosszabbítja a két hete elrendelt kijárási korlátozást, és a további esetleges meghosszabbításokról ezentúl hetente döntenek majd.

A polgármestereket felhatalmazták arra, hogy húsvét idejére, tehát hétfőn 24 óráig, a saját településükre nézve további szigorításokat vezessenek be.

A népszerű kirándulóhelyek és turisztikai célpontok polgármesterei sorra jelentették be az elmúlt napokban azokat az intézkedéseket, amelyek célja a látogatók távol tartása.