Liget Budapest: indul a nagyjátszótér építése

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 12:18

A projekt keretében hét új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, ezek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban.

A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz - mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.

Baán László hozzátette: a játszótér nemcsak méretével, de különleges felszereltségével, a természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyerekek (a Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek.

Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirálta

Fotó: Liget Budapest

Ennek eredményeként a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben: a játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását.
A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit. Jó példa erre a nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amelyből fosszília-másolatok is előáshatók lesznek - jegyezte meg.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, de okosjátékokkal is találkozhatnak majd a gyerekek: egyes csúszdák kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egyik pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugrani képes állatot is mutatja - számolt be Baán László.

A városligeti Nagyjátszótér látványtervei a https://youtu.be/mZKAqNaj8aQ linken elérhető videóban tekinthetők meg.

Kapcsolódó cikkek