Liget projekt: megújul a Városliget zöldfelülete és rekreációs funkciója

Forrás: turizmus.com

 2023. március 16. 15:25

Folytatódik a Liget Budapest Projekt, melynek során a park rekreációs funkciói mellett további zöldfelületek is megújulnak: felújítják a KRESZ parkot és környékét, továbbá a Dvořák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát és a BallonFly-t övező területet is.

Idén 10 éve született meg a Városliget törvény, amely az állam vagyonkezelésbe adta a parkot, azóta átfogó fejlesztések sorát valósította meg itt a Városliget Zrt., melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat – tájékoztatta lapunkat a Városliget Zrt.

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a kutyás élményparkokat.

Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is.

Az eddig átadott elemek látogatóinak száma már túllépte az ötmillió főt. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

„A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van" – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa.

Rámutott: ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges.

A Kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2024-25-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése - tette hozzá.

Február végén elindult a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25.000 m2 zöldfelület újul meg, elültetnek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és több mint húszezer évelőt. A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ oktató park marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékelemek várják majd a gyermekeket.

A Liget projekt részeként megújuló KRESZ park látványterve

Fotó: Városliget Zrt.

 

A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszó egység jön létre, elsősorban az együttes játékot lehetővé tévő eszközökkel, melyek mind a közlekedési tematikához kapcsolódnak: kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony is várja majd a kicsiket.

Ez az intenzíven berendezett játszórész egy miniatűr házikókból álló utcaképpel kapcsolódik hozzá megújuló közlekedési parkkal. Az imitált házacska sor fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezik be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a megújuló parkrész különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltő állomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont.

A felújítás során megújulnak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, a családok kényelmét pedig ivókútak, új utcabútorok szolgálják majd. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészülnek, a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel 1.500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép.

Az elmúlt két évben már ötmillió látogató járt a megújult Városligetben

Fotó: Városliget Zrt.

 

Végezetül még ebben az ütemben megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes.

A munkálatok során megújulnak a járdák, útburkolatok és az azokat övező szegélyek, az akadálymentes közlekedést segítve pedig csökkentik a trolibuszmegállók fellépőmagasságát.