Olaszország Kis-Floridája: Lignano Sabbiadoro

Szerző: Falus Tamás

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 29. 11:31

Zöldellő táj és zöld szemlélet jellemzi a Felső-Adria népszerű olasz üdülőhelyét, ahol a nyári szezonban egyre több magyar szót hallani.

Nem véletlenül népszerű nyaranta a magyar turisták körében Friuli Venezia Giulia tartomány év közben alig hétezer lakosú települése. Nyolc kilométeren át húzódik homokos tengerpartja, sekély, tiszta tengervize a gyerekek számára is ideális.

A magyar–szlovén határtól kevesebb mint négyszáz kilométert kell autóznunk, és négy órán belül máris megérkezhetünk a festői nyaralóhelyre, mely Magyarországhoz az egyik legközelebb eső olasz tengerpart.

Ha kora reggel indulunk otthonunkból, már aznap fürödhetünk az Adriában, melynek itteni partszakasza évről évre kiérdemli a kiváló minősítést jelölő zöld zászlót.

Sekély és tiszta tengervízzel csábít Lignano Sabbiadoro

Fotó: turizmus.com / Falus Tamás


Üdülőhely az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek

Az egymás mellett sorakozó napernyők egyike alatt megpihenhetünk két fürdés között, de kedvünkre vízibiciklizhetünk, kajakozhatunk, kenuzhatunk, szörfözhetünk, sőt kipróbálhatjuk az állva evezést is szörfdeszkán (SUP).

A kezdők oktatást is kérhetnek, és akár családdal is vízi útra kelhetünk, mert a legnagyobb deszkán akár hat ember is elfér. Már SUP-versenyt is rendeznek különféle távokon. 2019 nyarán megtapasztalhattuk, hogy Lignano Sabbiadoro strandjain a vendéglátóhelyeken már nem szolgálnak fel műanyag tányérokat, kanalakat, villákat, késeket, szívószálakat.

A Plastic Free elnevezésű programban a tengerparti étkezőkben az eldobható műanyag evőeszközöket biológiailag lebomlókra cserélték.

A településen ingyen bérelhető bicikli; 20 kilométernyi bicikliúton járhatjuk be a környéket. Szeptember végéig vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetünk.

Felejthetetlen élmény a közeli Marano-lagúnában hajózni. A természetvédelmi terület egyedi növény- és állatvilág otthona. A költözőmadarak kedvelt pihenővidéke, ahol a kanyargó Stella folyó eléri a tengert.

Karnyújtásnyira az érintetlen természet

Fotó: turizmus.com / Falus Tamás

Az öreg halász és a tenger

A deltavidék ideális terület a halászathoz. Az egyik itteni kunyhóban ütött tanyát Az öreg halász és a tenger világhírű szerzője, Ernest Hemingway is, aki Olaszország Kis-Floridájának nevezte Lignanót, amikor 1954 tavaszán először járt itt, és felfedezte a lagúnák rejtelmes világát.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény a Bibione és Lignano között fekvő Punta Verde állatkert, mely negyven éve gondozza és mutatja be különleges állatfajtákat. Buja növényzet között sétálva láthatunk oroszlánt és párducot, vörös pandát és szurikátát, lajhárt és teknőst. Felügyelet mellett akár zsiráfokat is etethetünk. Az állatkert egész ősszel nyitva tart.

Az Aquasplash Olaszország első vízi vidámparkjaként nyílt meg 1985-ben. Az alapító unokája, Harley Vacondio büszkén vezetett végig a csúszdákkal, medencékkel teli hatalmas élményfürdőben. Mint mesélte, folyamatosan fejlesztenek, és szoros kapcsolatot ápolnak a vásárosnaményi vízi vidámparkkal.

Vásárosnaményből érkezett ide a nyárra egy magyar fókaidomár, aki produkciójával itt is elkápráztatja a vendégeket, sőt a bátrak még együtt is úszhatnak egy fókával, egészen szeptember közepéig, a park zárásáig.

Az Aquasplash vízi élménypark

Fotó: turizmus.com / Falus Tamás

Lignano Sabbiadorót a múlt század harmincas éveiig csak hajóval lehetett megközelíteni. Mára könnyen elérhető, élénk nyaralóövezetté vált, a legváltozatosabb szórakozási, kikapcsolódási, sportolási lehetőségekkel.

Köszönjük a PromoTurismo FVG meghívását.