Lignano Sabbiadorón is a SUP a nyár slágersportja

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 01. 11:36

Mit lehet csinálni a tengerben? Úszni, vízibiciklizni, kajakozni, matracon napozni – vagy még inkább SUP-olni! Lignano Sabbiadoro természeti csodáinak felfedezéséhez ez a tökéletes eszköz.

Az olasz Adria északi részének egyik legkedveltebb üdülőhelyén bőséges a vízi sportok választéka: a klasszikus vitorlásleckék mellett a kenuzást, a kajakozást, a siklóernyőzést, a szörfözést és a kite szörfözést is kipróbálhatjuk.

 

Stand Up Paddle a sláger

Ám a nyár trendsportja itt is kétségtelenül a Stand Up Paddle (SUP), amit magyarul leginkább állószörfnek vagy állva evezésnek fordíthatnánk. A Polinézia és Hawaii vidékéről származó tengeri deszka a világ minden táján és minden korosztályban egyre népszerűbb.

A Stand Up Paddle a nyár slágere


Nem véletlenül, hiszen a SUP a vízitúrázástól a kardió edzésen át a jógáig rengeteg dologra használható. Az ember csendben, a „vízen járva" fedezheti fel a világot, s anélkül gyönyörködhet a természetben, hogy megzavarná az élővilágot.

Ráadásul SUP-olni teljesen biztonságos, és még előképzettséget sem igényel, a mozgást néhány perc alatt bárki elsajátíthatja.

Mindössze egy speciális SUP-deszkára, a hozzá tartozó evezőre és némi egyensúlyérzékre van szükség.

A legnehezebb rész a felállás a deszkán, de néhány perc gyakorlás után már ez is mindenkinek sikerülni szokott. Az sem utolsó szempont, hogy az állva evezés remek lehetőség a testedzésre, és még az egyensúlyérzéket is fejleszti.

Az új sportágat ma már számos SUP-iskola és bérlőhely szolgálja Lignano Sabbiadorón, ahol különböző méretű, akár több személyes családi SUP-deszkák is bérelhetők.

 

Ideális adottságok

A terület adottságai különösen kedveznek az állva evezésnek: a sekély tenger biztonságérzetet ad, a Marano-lagúna, valamint a Tagliamento és a Stella folyók torkolatvidékének természetvédelmi területe pedig felfedezésre csábít. Itt nemcsak a madárparadicsom kínál látnivalót, az őslakos halászok épített örökségét, hagyományos kunyhóit is érdemes alaposan szemügyre venni.

A túrázók néhány percnyi evezés után már elvarázsolt, érintetlen tájon haladnak

A kirándulások indulhatnak a strandról vagy akár közvetlenül a folyótól. A túrázók néhány percnyi evezés után már elvarázsolt, érintetlen tájon haladnak, ahol a legfőbb élményt a nyugalom, a tenger lágy hullámzása és a madarak éneke jelenti.

Egy családi SUP-kirándulást mindenképp megér a tenger és a lagúna határán fekvő, természetes állapotában megmaradt Conchiglie szigete is, amelynek nyugodt tengerpartja a város jól felszerelt, nyüzsgő strandjainak szöges ellentéte.

Azoknak pedig, akik a vízitúrázáson túl valami mást is szeretnének kipróbálni, javasolhatjuk a SUP és a jóga kombinációját, Lignanóban erre is van lehetőség.

A padlót a tenger helyettesíti, a jógaszőnyeget a SUP-deszka, az Adriai-tenger végtelen kékje pedig energiával tölti fel a testet és a lelket.

 

Jön a Lignano SUP Maraton

S végül 2019. szeptember 1-je dedikáltan is a SUP ünnepe, ekkor rendezik ugyanis az idei Lignano SUP Maratont, ahol sportolók és amatőrök, kicsik és nagyok különböző távokon mérhetik össze erejüket. A kétnapos rendezvény másnapja már fiesztáról szól: szeptember 2-án zenével és remek ételekkel folytatódik a SUP ünnepe Lignano Sabbiadorón.

Bővebb információk és ajánlatok: magyarsummer.lignanosabbiadoro.it/