Péntektől háromnapos minifesztiválnak ad otthont a lillafüredi Palotaszálló

Forrás: MTI

 2024. január 29. 17:34

Február 2-án, pénteken kezdődik az első FAB Winterfest téli fesztivál a lillafüredi Palotaszállóban a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia szervezésében.

A vasárnapig tartó Winterfesten több mint tizenöt hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszálló szalonjaiban és termeiben. A háromnapos téli minifesztivál napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel, valamint esti hangversenyekkel várja az érdeklődőket – közölték a szervezők.

Az esemény Bartók 44 duójának részleteivel veszi kezdetét, majd olyan művek hangoznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. A pénteki nap zárásaként Richard Strauss Till Eulenspiegel einmal anders című műve lesz hallható.

A tájékoztatás szerint az érdeklődők szombaton délelőtt Brahms e-moll csellószonátáját, délután Bach és Leclair Barokk teadélutánját, míg este Beethoven Esz-dúr szeptettjét és Strauss Metamorfózisok című művét hallgathatják meg.

A koncertek után cigányzenével kísért vacsora, majd a bárban sanzon várja a látogatókat.

Pénteken kezdődik az I. Winterfest koncertsorozat a lillafüredi Palotaszállóban

Fotó: fesztivalakademia.hu/i-winterfest

Vasárnap Bach Goldberg-variációiból részleteket, míg Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhat a közönség. A délutáni teakoncerteken előtérbe kerül az irodalom, ugyanis Bartók Béla duóiból Ady Endre, Pilinszky János, József Attila és Nagy László verseinek társaságában hallhatnak válogatást az érdeklődők.

Az esemény zárásaként Brahms Esz-dúr kürttriója, Bartók Béla Kontrasztok című műve és Csajkovszkij Firenzei emlék című alkotása lesz hallható.

A fesztiválra többek között olyan külföldi művészek érkeznek, mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon holland fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő, vagy Iseut Chuat csellóművész.

A hazai művészek közül színpadra lép a fesztiválon többek között Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt).

A közlemény szerint a fesztivál ideje alatt a lillafüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat, akik számára nyitott a koncertek látogatása.

Emellett a rendezvény minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia honlapján.