Lincsing, ahol megmaradt a történelem

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 13:15

Valahányszor a kívülállók meghallják Santungban a Lincsing nevet, mindannyian a város „öregségére” asszociálnak. Az „öregség” azonban nem a kort jelenti, hanem azt, hogy telis-tele van a hely gazdag történelemmel.

Amikor Lincsing utcáin és sikátoraiban sétálunk, mindenhol sokatmondó részletekkel találkozunk. Zöld téglákkal és fekete csempével díszített udvarokkal, régi faablakokkal. Ezen a helyen minden részlet tanúja a város dicsőséges és virágzó múltjának.

A város már több száz évvel ezelőtt is tele volt pénzüzletekkel, zálogházakkal, drogériákkal, selyemboltokkal, élelmiszerboltokkal. A sikátorokban pedig miniszterek, kereskedők és tudósok jártak-keltek. Ha beszívjuk az itteni levegőt, a mai napig érezhetjük a hely atmoszféráját, amiben ott van a múlt is.

A sikátorok, mint a Bamboo Pole Alley, az Earhole Hutong, a Rice Market Street, Pipa Alley, Mansion Street, Pot Market Street és Hoop Market sikátor pont olyanok ma is , mint annak idején. Ma is ételárusok zsibonganak a csatorna partján.

Lincsing "legdrágább" történelmi örökségei az egykori vámhivatalok. A kanyargós csatorna mentén északra és délre közlekedő hajókat itt ellenőrizték.

Lincsing történelmi örökségei az egykori vámhivatalok

Fotó: Silkroadhungary.hu

A lincsingi vámhivatal a központi kormánynak közvetlenül alárendelt kormányhivatal volt, amelyet a Ming- és Csing-dinasztia idején a gabonaszállítási adó felügyeletére hoztak létre. A Ming-dinasztia Wanli időszakában a Lincsing vámhivatal közel 120 ezer tael adót szedett be. Ez országosan a csatornák mentén beszedett adó egynegyedét jelentette. Lincsing folyami vámhivatalát hozták létre a legkorábban, és az utolsóként zárták be a nyolc csatorna menti vámhivatal közül.

De Lincsingben nem csak pénzt szedtek be, a gabona tárolásáról is híres volt. Három nagy magtára közel 300 ezer négyzetméter területet foglalt el. Ez volt az egész ország legnagyobb ilyen létesítménye. A nemzeti magtárak mellett tartományi és megyei magtárak is épültek Lincsingben. A városban több száz gabonaüzlet is működött.

Lincsing a téglaégetőiről is nevezetes volt. Nem véletlen, hogy a városban sétálgatva sokszor találkozhatunk a "Yao" helynévvel, aminek a jelentése: kemence. Ilyenek a Yaokou utca, Dongyao falu, Hsziyao falu, Baitianyao és Yaoditou. És az sem véletlen, hogy egy helyi ballada is megemlékezik erről: „Peking városának építéséhez Lincsing tégláját használták, így Lincsing ott van a Tiltott Városban is.”

Lincsing a téglaégetőiről is nevezetes

Fotó: Silkroadhungary.hu

A helyi téglaégetés egyébként bonyolult dolog volt. 18 lépésen ment keresztül, és minden egyes tétel téglát erős tűzzel kellett égetni egy hónapig megszakítás nélkül, miután az anyagot a kemencébe szállították.

Miután az égetett téglákat megvizsgálták és minősítették, speciális papírral becsomagolták, cinóberpecséttel lebélyegezték, majd berakodták és elszállították észak felé. A Lincsing téglák mindegyikén fel lenne tüntetve a gyártás dátuma, a kemence tulajdonosának neve és a kézműves neve is.

Lincsing történelmét és jelenét is meghatározza a víz. A kisvárost átszelő Nagy Csatorna nemcsak a múltban gazdagította a települést, hanem a jövőjét is alapvetően meghatározza. A Nagy Csatorna ma már egy kulturális övezet és Nemzeti Kulturális Park is egyben. A víz csobogásában az ígéretes jövő hangjait is hallani.

A várost átszeli a Nagy Csatorna

Fotó: Silkroadhungary.hu

(X)