Linz, a turizmusfejlesztés mintavárosa

Forrás: turizmus.com

 2018. március 19. 12:03

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legújabb tanulmánya a sikeres, kreatív turizmusfejlesztés nemzetközi mintavárosának nevezi Linzet.

Az ENSZ turisztikai szakosított szervezetének, az UNWTO-nak legutóbbi, a városi turizmusról szóló tanulmánya Linzet a professzionálisan szervezett, kreatív és fenntartható szemléletű turizmusfejlesztés- és márkaépítés legjobb gyakorlatának nevezik.

Az UNWTO és a WTCF (Word Tourism City Federation) szakértői által a közelmúltban publikált tanulmányban nemzetközi szakértők 14 mintavárosban arra keresték a választ, hogy mi a sikeres városfejlesztés és eredményes turisztikai marketing receptje.

Linz

Fotó: UNWTO

A felső-ausztriai Linz esetében kiemelik, hogy két évtized alatt példátlan fordulatot hajtott végre a város, amely sikeresen és egyedi módon ötvözi a város kulturális politikáját a turizmusmarketinggel. A sikertényezők alapja a hosszú-távú stratégiai tervezés, amely a 2000-ben elkészített kulturális stratégiával vette kezdetét.

Az ebben elfogadott koncepción alapult az Európa Kulturális Fővárosa 2009-es projekt, amely programjainak és eljárásainak a következő évtizedre való kiterjesztése nyerő döntésnek bizonyult.

Linz 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts” címet is, amely a jövőorientált kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette lehetővé. A kreatív városok hálózatába az UNESCO olyan városok felvételét támogatja, amelyek a film, zene, gasztronómia, design, kézművesség, kortárs irodalom és médiaművészetek területén egyaránt követendőt és maradandót alkotnak.

Az elmúlt két évtizedben Linzben kiemelt hangsúlyt kapott az élő kortárs művészetek támogatása és bekapcsolása a turizmus-marketingbe. Az EKF-projektet követően elkészült Európa legmodernebb Zeneszínháza (Musiktheater), amely a Brucknerhaus mellett a város zeneművészeti cégtáblája.

Linzben található a jövő témáját körbejáró Ars Electronica Center, amelyek a város barnamezős kreatív fejlesztéseivel (pl. Tabakfabrik) kiegészülve megteremtették az alapot a kreativitás és innovativitás témák turizmusba való integrálására. A város lakói is megértik, hogy a jövő a változásokról szól. Ennek a folyamatnak az origója a Linz verändert/Linz változtat márkaüzemet. Nemcsak maga Linz változik, s újul meg folyamatosan, hanem a turisztikai akciókon keresztül az itt élők, s az ide látogatók is részesei lesznek az egyedi módon megélhető élményeknek, s a hozzájuk kapcsolódó reflexióknak.

Az UNWTO és WTCF szakértői Linz turizmusának elsődleges sikerét a stabil szakembergárdában és intézményrendszerben látják, amely a turisztikai vállalkozások mellett aktív és rendszeresített kapcsolatot tart a tudományos, kulturális és politikai szféra szereplőivel. A hosszú távú stratégia mentén a Linz Tourismus koordinátora is egyben a márkaépítésnek és a városi turizmus szervezésének.

Linz tudatosan vállalja, hogy a város nem egy a többi nagyváros (Bécs, Salzburg, Graz) sorában, hanem a jövőre koncentráló kreatív város, amely egyedien megélhető élményeket kínál – foglalja össze a tanulmány lényegét Kovács Balázs, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét is.

„Nekünk magyaroknak az ausztriai turizmusszervezés mindig is követendő példának számított, Ausztria turisztikai szakemberei pedig Linzre figyelnek...

Kapcsolódó cikkek