Liszt Fesztivál a Belvárosi Főplébánia-templomban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 16. 14:18

Először rendeznek Liszt Fesztivált a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, ahol szeptember 26. és november 21. között három koncertet hallhat a közönség.

A templom hatalmas szimfonikus orgonáján az egyik legsokoldalúbb zeneszerző műveit hallhatja a közönség. Liszt 1870-től egyre többet látogatott Magyarországra, sőt életének ezen szakaszában –egészen haláláig– három város között ingázott: általában novembertől márciusig Pesten tartózkodott és az éppen akkoriban alakuló Zeneakadémia vezetésével foglalkozott, majd az év többi részét Weimarban és Rómában töltötte. Első hosszabb Pesti tartózkodásakor a plébánia akkori épületében lakott öt hónapon keresztül. Engeszer Mátyás – akit 1871-ben neveztek ki a templom karnagyának – jó barátságot ápolt Liszt Ferenccel.

Liszt Ferenc több szálon is szorosan kapcsolódott a templomhoz

Fotó: belvarositemplom.hu

Liszt gyakran vezényelte a templom zenekarát és kórusát, több művét is itt mutatták be először Magyarországon.

Ezt a tiszteletet, a templom „Liszt-hagyományát” szeretnék a fesztivál szervezői napjainkban is fenntartani.

A szeptember 26-i koncerten Kalocsay Károly orgonaművész műsorán olyan monumentális Liszt-darabok hangzanak el, mint a Bach-kantáta parafrázis Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darab, vagy a Christus oratórium ikonikus tétele az egyház megalapításáról, a Tu es Petrus.

A második koncerten Erdődy János orgonaművész a Szent Erzsébet legendájának nyitó tételén kívül a virtuóz B-A-C-H prelúdium és fúgát adja elő október 10-én.

A Liszt Fesztivál zárókoncertjére november 21-én kerül sor Tóka Ágoston közreműködésével. A koncerten a Liszt életmű grandiózus orgonadarabja, az Ad nos, ad salutarem undam korálra írt fantázia és fúga is felcsendül a templom orgonáján.

 

Kapcsolódó cikkek

Idén is Bach Mindenkinek

2020. szeptember 15.