Lockdown hard: Ausztria berántotta a vészféket

Forrás: turizmus.com

 2020. november 14. 18:03

Jövő keddtől Ausztria a tavaszihoz hasonló szigorú lockdownt vezet be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár november 14-ei sajtótájékoztatóján.

Az eddig zárva tartó szállodák és vendéglátó egységek mellett november 17-től az összes kereskedelmi egység, valamint az iskolák, óvodák  is bezárnak. Kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és csak az alapellátást nyújtó szolgáltatók. Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, fodrászok sem – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő, az aktuális ausztriai eseményekről blogot vezető GD Consulting ügyvezetője.

Napközben is teljes kijárási korlátozás lép életbe, csak nagyon indokolt esetben lehet az utcára menni.

A gazdaság szereplőit az elmaradt forgalomért kompenzálni fogják

Fotó: 123rf.com

Ahol lehet, a munkáltatókat a home office-ra való átállásra kéri a szövetségi kormány. „Nagyon kérem, ne találkozzon senki senkivel: egy találkozás már eggyel több, mint ami szükséges és kívánatos” – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

A tavaszi tapasztalatok és az izraeli példák alapján az osztrák kormány abból indul ki, hogy az elkövetkező 2-3 hétben drasztikusan vissza lehet szorítani az exponenciálisan növekvő megbetegedések számát. „A szigorú lockdownnal remélhetőleg megkapjuk a karácsonyt, hogy együtt ünnepelhessünk” – fogalmazott a kancellár.

A gazdaság szereplőit az elmaradt forgalomért kompenzálni fogják. A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt – hangzott el a tájékoztatón.

Ausztriában a helyzet jelenleg drámai, a kórházak a kapacitásaik határán vannak – jellemezte a kialakult helyzetet Rudolf Anschober szövetségi egészségügyi miniszter. „Ezért kellett a vészféket behúzni, a ’fékút’ minimum 2-3 hét” – mondta a miniszter.

A lockdown alatt a vendéglátásban a házhoz szállítás csak este 19 óráig lesz lehetséges, a karácsonyi vásárok megtartása december 6-ig nem engedélyezett. További információk ITT.