Lombkorona-tanösvény épül a Normafán

Forrás: turizmus.com

 2021. április 02. 14:18

Harminchat hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld- és a civil szervezetek, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében, amely a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Az eredetileg tervezett sétány helyett a Normafán hamarosan egy tanösvényen járhatjuk majd be a fák lombkoronáját. A lombkorona-tanösvény a Hegyvidéki Önkormányzat, a helyi zöld-, illetve civil szervezetek és a Hello Wood, valamint az Archabit Kft. tervezőcsapata együttműködésével valósul majd meg. Az ügyben e héten tartott egyeztetésen összesen 12 civil és zöldszervezet vett részt – írja a We Love Budapest a Hegyvidek.hu alapján.

A szervezetek és a tervezők részletesen átbeszélték,  hogyan jelölhető ki a tanösvény nyomvonala úgy, hogy tiszteletben tartsa a Normafa adottságait és értékeit is.

tanosveny_normafa

A lomkorona-sétányról nemcsak a fákat, hanem a főváros panorámáját is megcsodálhatjuk majd (látványterv)

Fotó: Hello Wood/Archabit

A terület különösen értékes növényzettel rendelkezik: 400 éves tölgy- és hársfák és 2-300 éves bükkfák is állnak a környéken, illetve itt található az ország egyik legnagyobb, kivételesen összetett idősfa-állománya is.Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt területére kerül, ahol a talajszintről indul, majd a tanösvény és a fák lombjai között bukkan ki. Innen nem csak a fákat csodálhatjuk majd meg, de lenyűgöző kilátás nyílik a fővárosra is.

A tanösvény egyszerre maximum 150 főt képes befogadni, és fókuszában a természetvédelmi oktatás áll majd, ahol az érdeklődők testközelből ismerkedhetnek meg a környezettudatos életmóddal és szemlélettel.

Ezen kívül a vezetett túrákon speciálisan kialakított madárles-fotókabinokat is elhelyeznek majd. A tanösvény belépőjegyes lesz – hétköznapokon nyomott árakkal – írták.

tanosveny_hellowood

A tanösvény fókuszában a természetvédelmi oktatás áll (látványterv)

Fotó: Hello Wood

A projekt részeként kialakítanak egy piknikezésre, pihenésre, sportolásra és játékra alkalmas rétet is, valamint egy fás-bokros pihenőt, kávézóval. A közös terv kialakításával az előkészítő fázis lezárult, hamarosan kezdődhet az építkezés is. A tervek szerint a tanösvény már jövő nyárra elkészülhet.