Lombkoronasétányt adtak át a Mecsekben

Forrás: bama.hu

 2017. augusztus 31. 12:15

A fák koronája közt futó, az erdő életét új szemszögből megmutató tanösvényt adtak át a Nyugati-Mecsek egyik völgyében, az Erdő Háza újabb attrakciójaként.

A madárdal mellé népdalok csatlakoztak kedden délután Bakonya közelében az erdőben, ahol a Sás-völgy oldalában frissen épült lomboronasétányt avatták fel a Mecsekerdő Zrt. vezetői és vendégeik – írta a bama.hu portál.

Mint a Mecsek erdeit gondozó erdészet vezérigazgatója, Keszi László fogalmazott, a társaság régóta törekszik arra, hogy az emberek számára elérhetőbbé, informatívabbá, élménygazdagabbá tegyék az erdőket, a pihenést, a kikapcsolódást és az oktatást is segítsék. Ennek részeként alakították ki a Mókus Suli Erdei Iskolát és az Erdő Házát, amely egy egykori erdészeti munkásszállásból lett vendégeket fogadó, majd természeti ismereteket adó központ.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Az erdei iskola mellett 2014-ben épült madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódva épült meg az elmúlt hónapokban a lombkoronasétány, amely ötven méteren kanyarog a fák magasában. Érdekessége, hogy a hatméteres magasságú kezdőpontjától a hegy oldalához simulva vízszintesen éri el a talajfelszínt, így a tervek szerint később egy rámpa megépítésével akadálymentesen megközelíthetővé is tehetik.

Az erdészet saját erőből megépített új turisztikai attrakcióját üdvözölte Nagy Csaba is, a megyei önkormányzat elnöke szerint példaértékű lépéseket tett a társaság a természet megismerésének segítése, a természetközeliség népszerűsítése terén.

A fák koronája közt haladó gyalogutak közül Magyarországon már is több épült az elmúlt években, a Dél-Dunántúlon a sás-völgyi helyszín az első. A járófelülethez felvezető acélszerkezetes lépcső kivételével az egész építmény – Koós Miklós építész és Maros Gergely statikus munkája – fából készült. A sétányt a Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkök tartják, a több mint egy tucat oszlop mellett a korlátokhoz és más elemekhez is helyi égerfát használtak. A faszerkezet időjárás-állóságát pácolás, olajozás biztosítja. A sétány környezeti lábnyoma a lehető legkisebb, harmonikusan illeszkedik az erdőbe és mégis könnyen elérhető az erdei iskola szomszédságában.

(bama.hu)