London nem engedi leszállni a brazil repülőgépeket

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. január 15. 14:41

Egy új vírusvariáns rohamos terjedése miatt a Brazíliából, Panamából, Portugáliából és Japánból érkező repülőgépeket nem engedi leszállni Nagy-Britannia.

A legfrissebb hírek szerint, a korábbi brit és dél-afrikai mutáció után egy új koronavírus-változat terjed Brazília trópusi vidékén, Manaus városában és környékén.

Nagy-Britannia az új vírusmutáció miatt döntött a Brazíliából érkező repülőgépek kitiltásáról

Fotó: 123rf

Helyszíni beszámolók szerint a helyi kórházak megteltek, elfogyott a lélegeztetéshez szükséges oxigén, ezért jelentősen megnőtt a halálozások száma. Szakértők szerint elképzelhető, hogy az új vírusváltozat fertőzőképesebb és súlyosabb tüneteket okoz, mint a többi.

Az új változat Brazília mellett Panamában, a Zöld-foki-szigeteken, Japánban és Portugáliában is feltűnt már. A vírus gyors terjedése miatt Nagy-Britannia azonnali hatállyal (január 15., péntek, 16. órától) megtiltotta az említett országokból származó repülőgépek leszállását - írja az eturbonews.

Az új vírusmutációk megjelenése áll egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásainak a fókuszában is. Január 12-én 124 ország 1750 szakértője osztotta meg egymással a tudását a témában. A tudósok egyetértettek abban, hogy minél előbb meg kell ismerni az újonnan kialakuló vírusvariánsok potenciális hatásait, és meg kell osztani globálisan az ezzel kapcsolatos tudást.

A WHIO összefoglalója megjegyzi, hogy teljesen „normális" dolog, hogy a vírusok mutálódnak, és minél jobban elterjed egy vírus, annál több a lehetősége a mutációra, ezért újabb és újabb variációk kialakulására kell felkészülni. Az eddigi változatokról ugyanakkor azt lehet tudni, hogy többségük könnyebben fertőz, de nem okoz súlyosabb tüneteket.