London nyári látnivalója, a Masztaba

Forrás: turizmus.com

 2018. július 24. 10:23

A Hyde Park Serpentine nevű taván látható szeptember 23-ig Christo, a bolgár származású világhírű tájművész legújabb alkotása, egyben az első londoni.

Christo mindig meghökkentő módon alakítja át a tájat, miközben felhívja a figyelmet a legégetőbb társadalmi-gazdasági kérdésekre. A gigantikus installációiról ismert művész idei munkája a Masztaba, amely 20 méter magas, 30 méter széles és 40 méter hosszú (600 tonnás), az egyiptomi sírokra emlékeztető olajos hordókból felépített alkotás.

A műanyag alapra erősített monstrumot 32 horgony rögzíti a tó fenekéhez

Fotó: CHRISTO/WOLFGANG VOLZ/artnews.com

Az installációt – amelyre a Norwegian légitársaság fedélzeti magazinja is felhívja a figyelmet – elbontják a nyár végén és az elemeit újrahasznosítják. Ez a környezetvédelmi tudatosságáról híres 83 éves művész egyik fő alapelve, akinek művészi szlogenje: ne hagyj nyomot!

A tóhoz közeli ugyancsak Serpentine nevű galériában Christo és 2009-ben meghalt felesége, Jeanne-Claude elmúlt 50 évben készült szobrait, rajzait, fotóit mutatják be.

A monumentális installáció, amely hét és fél ezer vörös, kék, fekete és mályva színű, olajoshordóból áll, egy lapostetős, egyiptomi piramist formáz. A hordók színei a fények változásával módosulnak. Ezért mindig más a víz felszínén a tükröződésük is – mondta a 83 éves bolgár születésű művész az installáció bemutatóján.

Christo már hosszú ideje él New Yorkban. Eddig számos látványos projekttel hívta fel magára a figyelmet. Régebben becsomagolta már a berlini Reichtstagot, Ausztráliában a Sydney-hez közeli tengerpart egy részét, és több amerikai szigetet.

Az idős művész ma sem pihen: egy hasonló projektet tervez Abu-Dzabinak, itt egy még hatalmasabb, 150 méter magas piramist akar felállítani, majdnem fél millió olajoshordóból.