Londonban költenek a legtöbbet a turisták

Forrás: turizmus.com

 2017. november 06. 12:47

Londonban többet költenek a külföldi látogatók, mint bármely másik európai városban – derül ki a Turisztikai Világtanács (WTTC) legfrissebb jelentéséből.

2016-ban a nemzetközi látogatók Londonban és térségében 18,9 milliárd eurónyi összeget költöttek, eközben a brit turisták ugyanitt további 2,94 milliárd eurótól szabadultak meg. Az utazási és a turisztikai szektor közvetlenül 228 ezer főt foglalkoztat a brit fővárosban, az ágazat GDP-hozzájárulásának közel 19%-át London adja.

 

A külföldi turisták költése szerint Európában Londont Isztambul (17.5 milliárd euró), Barcelona (13.6 milliárd euró), Amszterdam (11.8 milliárd euró) és Párizs (10.4 milliárd) követi. Az Európai városi turizmus hatásai című tanulmánysorozatban a WTTC szakértői azt vizsgálták, hogy a turisztikai ágazat mennyiben járul hozzá a városok gazdasági teljesítményéhez és hány munkahelyet teremt. A kötet szerzői 65 város teljesítményét vették górcső alá, ezek közül 17 található Európában.

A tanulmányt a londoni WTM vásár megnyitójára időzítették, ahol az idén 5000 kiállító és 51 ezer szakmai látogató részvételére számítanak. Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója szerint a Brexit körüli bizonytalanság ellenére is jól teljesít az idén a londoni turizmus. A WTTC várakozásai szerint a metropoliszba érkező turisták költése évről-évre 7%-kal nő majd az elkövetkező tíz év során.

A WTTC szerint nem lesz tartós a visszaesés azokban az európai városokban sem, ahol merényleteket követtek el az utóbbi időben. Párizsban a két 2015-ös terrortámadás hatására tavaly 8%-kal kevesebb külföldi turista érkezett, ugyanakkor az idén fellendülést várnak a szakemberek. A 2016. márciusi brüsszeli merénylet hatására 17%-kal csökkent a belga főváros iránti külföldi turisztikai kereslet, ugyanakkor a WTTC szakértői itt is a szektor bevételeinek növekedésére számítanak a következő tíz év során.

Antalya és Isztambul esetében a politikai instabilitás ellenére 8,6-9,8%-os növekedésre számítanak a következő dekád során, ez a tempó gyorsabb lesz, mint bármely más európai város esetében.

A tanulmány készítői egyébként állítják, hogy egyre jelentősebb a városok hozzájárulása az európai turisztikai szektor teljesítményéhez. Van három olyan nagyváros, amelyek mindegyike – Prága, Dublin és Brüsszel – az ország turisztikai teljesítményének több mint 50%-át adja, és akad további hét olyan: Varsó, Stockholm, Lisszabon, Amszterdam, Isztambul, Párizs és Moszkva, amelyeknél 25% fölötti ez az arány.