Lonely Planet: Budapest a második legjobb ár-érték arányú úti cél

Forrás: turizmus.com

 2020. január 16. 09:53

A Lonely Planet ismét összeállította top 10-es listáját azokról az úti célokról, ahol ár-érték arányban a legtöbbet kaphatják az utazók. A listát az teszi különösen értékessé számunkra, hogy Budapest a második helyen szerepel rajta.

Íme a tíz hely, ahová 2020-ban igazán megéri elutazni:

 

1. Kelet-Nusa Tenggara tartomány, Indonézia

A Lonely Planet értékelése szerint Indonéziának ezt a tartományát gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók, pedig számos érintetlen, nem túlzsúfolt tengerpartja van, és itt található az ország egyik legjobb búvárparadicsoma is az Alor szigetnél.

Padar szigete a Komodó Nemzeti Parkban

Fotó: Pixabay

 

2. Budapest

Közép-Európa egyik legkedvezőbb ár-érték arányú városa a lista alapján Budapest, amely a jó árak mellett elegendő híres látnivalóval is rendelkezik ahhoz, hogy elöl szerepeljen a kontinenst felfedezők listáján. A cikk megemlíti a fürdőket, ahol már néhány dollárért meg lehet mártózni a termálkutak vizében, a borbárokat, a romkocsmákat, a kávéházi életet és a szecessziós épületeket.

Budapest fürdői, szecessziós épületei és romkocsmái megérnek egy utazást

Fotó: Pixabay

 

3. Madhja Prades, India

Ennek az indiai államnak a vadrezervátumaiban jóval alacsonyabb áron lehet megfigyelni a vadállatokat, mint Afrikában. A lista a Bandhavgarh Tigrisrezervátumot említi egyik példaként, ahol az amúgy ritkán látható tigrisek mellett számos más állat található. Sok híres látnivaló, mint a Kharuraho templom vagy Orchha és Mandu városa nem olyan túlzsúfolt, mint India más úti céljai.

 

4. Buffalo, USA

New York állam második legnépesebb városának turizmusa felívelőben van, az ide vezető olcsó repülőutak, valamint a szállodák és éttermek száma is egyre nő. Idén nyílik meg a gyerekeknek szóló Explore & More interaktív múzeum, de felkereshetjük a városban járva a híres építész, Frank Lloyd Wright nemrég felújított épületeit is, és a Niagara vízesés is csak fél órára van innen.

 

5. Azerbajdzsán

Az országban olcsó, de színvonalas szállás- és étkezési lehetőségeket találunk, és különleges élményeket élhetünk át. A nagyratörő építészettel rendelkező, kozmopolita hangulatú főváros, Baku mellett érdemes felkeresni az ország többi, gyorsan változó városát, valamint a falvakat is, amelyekben mintha megállt volna az idő.

Az Aliyev Központ Bakuban

Fotó: Pexels

 

6. Szerbia

A Lonely Planet autentikus, karakteres európai országnak nevezi Szerbiát, amelyet még alig fedeztek fel az utazók. Megemlítik Belgrád fesztelen kávéházi kultúráját és pénztárcabarát éjszakai életét, az ország fürdőit, borászatait, aktív turisztikai lehetőségeit, a kolostorokat és a jugoszláv érából származó műemlékeket.

 

7. Tunézia

Az ország csodálatos lehetőséget kínál ahhoz, hogy mérsékelt áron kezdjük el felfedezni Észak-Afrikát. A végtelen számú nyaralási lehetőség mellett a kultúrára vágyók felfedezhetik például Tunisz óvárosát, az ősi Karthágó romjait és Sidi Bou Said tengerparti részét. A Lonely Planet külön megemlíti a Csillagok háborújának forgatási helyszínét is a Szaharában.

Sidi Bou Said

Fotó: 123rf.com

 

8. Cape Winelands, Dél-Afrika

Dél-Afrikát gyakran említik azokon a listákon, amelyek a kedvező árú szafarikat veszik számba, de az ország jóval többet tud nyújtani ennél. Például nagyszerű borturisztikai lehetőségeket a Fokváros közelében található híres bortermő vidékeken, a történelmi Franschhoek és Stellenbosch települések környékén.

 

9. Athén

Athénban a legjobb dolgok ingyen vannak, az éjjel kivilágított Akropolisz pedig az egyik legvarázslatosabb élmény Európában a Lonely Planet szerint. A város maga egy hatalmas múzeum, bizánci templomokkal, neoklasszikus épületekkel, a környéken pedig az Athénon túli Görögország csodáiból is ízelítőt kapunk.

Az athéni Akropolisz

Fotó: Pixabay

 

10. Zanzibár, Tanzánia

Zanzibár is a kedvező ár-érték arányú úti célok közé tartozik a Lonely Planet összeállítása szerint, Stone Townban például az esti piacon és a multikulturális kávéházakban hihetetlenül olcsón lehet jóllakni, a sziget északi és nyugati tengerpartján pedig jó áron lehet szálláshoz is jutni.