Lószimulátorral a lovasturizmusért

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 09:58

A lovashagyományokra építik a turizmus fejlesztését a Heves megyei Kisfüzesen.

Látogatóközpont konferenciateremmel és lószimulátorral, a régi magyarok életét bemutató jurták. Ezek is a részei annak a fejlesztésnek, amelyet a Mátra lábánál, Kisfüzesen valósítanak meg lovasturizmus erősítésére.

Az önkormányzat felkarolta a helyi lovashagyományok ápolását – tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Petra Dóra projektmenedzser, turisztikai szakértő. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az önkormányzat többségi tulajdonában levő társaság 300 millió forint pályázati támogatást nyert el a beruházásokra. A település ma is lovastúra megállóhelyként működik, így kereskedelmi és falusi szálláshelyeket is találnak az érkező vendégek.

A pályázati támogatásból Kisfüzes Ady Endre utcájában látogatóközpontot építenek, ahol állandó és időszakos kiállításokat rendeznek a lótartás hagyományairól, a lovakkal kapcsolatos munkákról és a lovaséletről. Ezek mellett a központban lovasbemutatókat is tartanak majd, a leendő fedeles lovardában.

A tervezett látogatóközpont látványterve

Fotó: Kisfüzes önkormányzata

Az épületen belül különlegességként egy úgynevezett lószimulátort is elhelyeznek. Ennek segítségével próbálhatják ki az érdeklődők a lovaglás élményét.

Ezek mellett a pétervásárai középiskola azon tanulói is itt találhatnak gyakorlati helyet, akik lovász- és lóápoló képzésben vesznek részt.

Az épületben konferenciateremet is berendeznek, továbbá kávézó és ajándékbolt is helyet kap. A központ mögött két mongol jurtát építenek, ahol a régi magyarok életét mutatják be a vendégeknek. A fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás befejeződött, a munkák várhatóan még az idén elkezdődnek és a tervek szerint  2020 végére fejeződnek be.

Európai falu

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Ezzel a fejlesztéssel a kisfüzesiek arra törekszenek, hogy tovább növeljék Heves megye legkisebb falujában a vendégéjszakák számát és a   hangulatos kis völgyi településre érkezők minél több időt töltsenek el náluk.