Lótusznapok a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében

Forrás: turizmus.com

 2021. július 21. 18:02

Ázsiai zenei különlegességek, jóga, harcművészet, hennafestés, origami kiállítás – többek között ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a július 14-25. között, a 14. Lótusznapokon Szegeden, az SZTE Füvészkertjében.

Az esemény középpontjában továbbra is a névadó indiai lótuszvirág áll, amely az év ezen szakaszában látható teljes pompájában. A látogatók megcsodálhatják a gyönyörű, rózsaszín lótuszvirággal beborított tavat, amely a Japánkertben terül el – tudatta a Füvészkert.

A távol-keleti hangulatot idéző, kétnapos esemény azonban nemcsak az indiai kultúra iránt érdeklődőket célozza meg, hanem betekintést enged a koreai, a kínai és a japánvilág hagyományaiba is. A kellemes légkört tehetséges művészek és előadók garantálják, akik távol-keleti hangszereken különböző, meditációra és relaxálásra alkalmas zenéket játszanak, és érdekes témákat ismertetnek.

lotusznapok

Ázsiai zenei különlegességek, jóga, tánc, harcművészet, origami kiállítás – július 14–25. között az SZTE Füvészkertjében

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Emellett egyedi ételeket és  italokat is megkóstolhatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe érkezők. A rendezvényen központi szerepet kap a jóga és a harcművészet, de hennafestésre is sor kerül. A virágok szerelmesei pedig egy különleges séta keretében ismerkedhetnek meg az ázsiai, azon belül is a japán növényvilággal. A Magyar Origami Kör jóvoltából a rózsakert egy origami kiállításnak és egy kézműves saroknak is otthont ad. Az ATAIKO Hungary Dobcsoport előadásában pedig eredeti, gyönyörű hangzású japándobokon tradicionális darabokat hallhat majd a közönség.

lotusznapok

A fesztivál középpontjában a gyönyörű, rózsaszín lótuszvirág áll, amely az évnek csak ebben az időszakában látható teljes pompájában

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

"Vendégeinket egész hétvégén szívesen látjuk távol-keleti viseletben, valamint arra biztatunk mindenkit, hogy ha teheti, az eseményre pléddel felszerelkezve érkezzen, hogy a fák alatt letelepedve gondtalanul élvezhesse a programokat” – emelte ki Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatója.

Az intézményvezető elmondta: az idei év újdonsága, hogy a Han You Alapítvány jóvoltából Korea kultúrája és művészete is bemutatkozik az eseményen. Tradicionális koreai zenék, táncok és népviselet fogadja majd az érdeklődőket, akik a teaházban egy igazi, koreai teaszertartásba is bepillantást nyerhetnek. A kínai kultúraszerelmeseinek a Konfuciusz Intézet standját ajánlják a szervezők, ahol a kalligráfiát, a kínai teázást, valamint a tai chi, chi kung, mediball és kung fu rejtelmeit ismerhetik meg a vendégek.
Az indiai kultúra iránt rajongók a Kirtan Jam mantra koncertjét, Lantos Zoltán virtuóz hegedűkoncertjét és a Raga Fusion előadását élvezhetik. Virágh Balázs előadásában a Pakhawaj tradíció elevenedik meg a színpadon. A templomi táncokat Túri Virág és a Parvati, valamint a Kala Sangam tánccsoport mutatja be. Báron Katalin könyvbemutatóján pedig a résztvevők választ kaphatnak arra kérdésre, hogy pontosan milyen ország India.