Lovas kulturális és turisztikai rendezvényközpont nyílt Nógrád megyében

Forrás: MTI

 2022. augusztus 01. 10:57

Lovas kulturális és turisztikai rendezvényközpontot hozott létre a Nógrád megyei Vanyarc- Sarlóspusztán a Lóska Ménes Sportegyesület. A fejlesztést 497,37 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozták - közölte az egyesület.

A közlemény szerint a Top pályázat Széchenyi 2020 programjának támogatásával 2000 négyzetméteres fedett bemutatóteret, valamint 150 vendéget kiszolgáló látogatóközpontot alakítottak ki, hogy a kisbéri félvér ménes bázisán látogatóbarát- és élményelemekkel mutassák be a lovas kulturális örökséget.

loskamenes

A fejlesztések során egy 150 vendéget kiszolgáló látogatóközpontot is kialakítottak

Fotó: Lóska Ménes Sportegyesület

A támogatás interaktivitást biztosító technikai fejlesztéseket, eszköz- és szoftverbeszerzéseket is lehetővé tett a látogatóközpontban.

Az érdeklődők többek közt az országban egyedülálló lószimulátoron próbálhatják ki a lovaglás élményét, biztonságos körülmények között. Emellett állandó és időszaki kiállítások, filmvetítések, méneslátogatások és szakmai előadások is várják a központba látogatókat.
A Vanyarc-Sarlóspusztán működő Lóska Ménes Sportegyesület tájékoztatása szerint az egyesület 2016-ban jött létre, nonprofit alapon, kifejezetten a kisbér félvér ménes népszerűsítésére.

loskamenes

A 2000 négyzetméteres fedett bemutatótér, mely szintén a fejlesztésnek köszönhető

Fotó: Lóska Ménes Sportegyesület

Több mint 35 éves tenyésztői munka eredménye, hogy ménesük a legeredményesebb és legnagyobb létszámú kisbéri félvér ménes az országban. A beruházással egyesületük gazdasági fenntarthatóságát is szeretnék megteremteni - jelezték.