Luca-nap a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárban

Forrás: turizmus.com

 2017. december 13. 15:50

A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár hüttéjében naponta más-más programot tartanak. Ma a Luca-nap volt soron.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi évek óta Európa legszebb vásárai között emlegetett nagyszabású eseményt, ahol idén is a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínálják szebbnél szebb kézműves tárgyaikat. A két szervezet törekvése kettős: egyrészt az egyedi kézműves termékekkel ajándékötletet adnak mindenki számára az ünnepek előtt, másrészt tartalmas programokkal is kedveskednek advent időszakában az érdeklődőknek.

Fontos, hogy a szeretet ünnepén olyan értékes és minőségi ajándék-lehetőségeket kínáljunk a turistáknak és a hazai vendégeknek egyaránt, amelyek segítségével még jobban megismerhetik a magyar kulturális élet sokszínűségét, a magyar hagyományokat. Ezért is hívták Luca-napján a Vörösmarty térre mindazokat, akik szeretnék megismerni, ápolni a Luca-naphoz kötődő hagyományokat, népszokásokat.

Sokan ismerik a Luca-napi népszokásokat

Fotó: BFTK

A Luca-napi kézműves bemutatón az ősi hagyományokat eleveníthették fel a Hüttébe látogatók. Világszerte jól ismerik ezeket a szokásokat, ezért a Budapestre látogató turisták sem lepődnek meg Luca székén és azon sem, ha búzát ültetnek ilyenkor. Az idén Viha Lajos faragta Luca székét, miközben Dezső Ildikó a közönség előtt készített boszorkányokat és számos egyéb meglepetést.

„Őrizzük nemzeti értékeinket, ápoljuk örökségeinket,és megpróbáljuk őket picit jobban beépíteni, visszaépíteni a mindennapokba. Szeretnénk még többször felidézni ezeket a hagyományokat és szeretnénk a fiatalokat is megismertetni a gazdag kézműves tevékenységünkkel. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a következő generációknak is megtanítsuk, hogy hogyan sáfárkodjanak a ránk hagyott népi kincsesbányával” - mondta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.