Luca széke a Vörösmarty téren

Forrás: turizmus.com

 2016. december 13. 11:06

A Luca-napi szokásokat, hagyományokat ismerhették meg a sajtó képviselői december 13-án az Európa tíz legszebb vására között jegyzett Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron.

A szervezők minden évben a kiváló minőségi termékek mellett olyan kulturális programokat is kínálnak, amelyek segítségével a fiatal generációk is megtanulhatják a hagyományok fontosságát és ápolását, megismerhetik a magyar népszokásokat, azok sokszínűségét és érdekességeit – tartalmazza a BFTK sajtóközleménye.

A Luca-napi szokásokat világszerte jól ismerik. Így a hazánkba látogató turisták sem csodálkoznak, ha meglátják a téren Luca székét és nem lepődnek meg azon sem, ha búzát ültetnek ilyenkor.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Főváros számára fontos feladat, hogy mind az itt élők, mind a városba látogatók számára bemutathassuk azokat a hagyományokat, amelyek Budapesten már kevésbé ismertek, azonban az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak a felélesztésükre. A méltán híres és elismert Budapesti Karácsonyi Vásárt Budapest Főváros Önkormányzata kiemelt jelentőségűnek tartja a magyar kultúra és hagyományok ápolása és bemutatása szempontjából.

 

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője hozzátette, hogy a vásár a kézműves és gasztronómiai kínálata mellett a kulturális programkínálatát tekintve is egyedülálló. Az adventi időszakban minden nap ingyenes kézműves foglalkozások és koncertek várják a térre kilátogatókat, így nem véletlen, hogy az idei látogatószám már most átlépte a 300 ezer főt. Kiemelte továbbá, hogy a vásár Budapest téli turisztikai kínálatának egyik legfontosabb eleme, évről évre egyre többen időzítik budapesti látogatásukat erre az időszakra és minden évben számtalan pozitív cikk jelenik meg a nemzetközi sajtóban is.

A vásáron többnyire a Magyar Kézműves Szövetség tagjainak munkáival találkozhatnak az érdeklődők – hangsúlyozta Szabó Katalin, a szövetség elnöke. Igyekszünk minden évben és minden nagyobb eseményen megmutatni az ősi mesterségek változatos és ötletes alkotásait. Fontos feladatunk továbbá még az is, hogy minden alkalommal erősítsük a kézműves mesterség jelenlétét és a szövetség szerepét. Megmutatjuk, hogyan lehet öregbíteni a tradíciókat, összefogni az ősi szakmákat, s az országban és a világban egyaránt megismertetni a magyar kézművességet, a mesterségek kreativitását, a művészi-minőségi szakmai tevékenységeket. Évről évre arra törekszünk, hogy hagyományt teremtsünk és alkotásainkkal színvonalas tárgyakat kínáljunk. Kézműveseink ugyanazon az áron kínálják portékáikat, ahogyan az esztendő többi napján.

A gyermek játszóház vezetője, bemutatta a Luca napi szokásokat. Viha Lajos fafaragó Luca székét faragta, miközben Dezső Ildikó a közönség előtt készített boszorkányokat.

A hagyományokhoz hűen az idén is kiváló minőségű termékekkel, megannyi gyönyörű, egyedileg készített ajándék-ötlettel találkozhatnak a vásári forgatag kedvelői a Vörösmarty téren.

 

Szent Lucia legendás ókeresztény vértanú szűz. Ünnepe december 13., az európai vallásos néphagyomány jeles napja, amelyhez idő-, termés-, szerelmi és haláljósló, illetve szépség- és egészség-varázsló szokások fűződnek. A legismertebb Luca széke, amelyet Luca napján, december 13-án kezdenek el készíteni, s mindennap dolgoznak rajta karácsony estéjéig.

Kapcsolódó cikkek