Luxus és hippi életérzés Antalyában

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. június 08. 18:27

Sushivacsora a luxusszálloda tengerre néző tetőteraszán, török pizza ebédre egy erdei hippitanyán, több ezer éve égő örök tüzek a hegyen, meglepő épségben feltárt ókori városok – a nyaralás Antalyában nem csak az all inclusive hotelekről és a bazározásról szólhat.

A II. században épült aspendosi amfiteátrumban bóklászó turisták mind abbahagyták a fotómasináik kattogtatását, amikor egy kínai lány (maga is turista) megállt a színpad egy pontján és belekezdett egy keserédes dalba. Tisztán lehetett hallani énekét a hatalmas, félköríves nézőtér utolsó soraiban is – a ma is tökéletesen működő ókori akusztika titkának nyitja, hogy a lépcsőzetes kialakítású üléssorok homorú lábazata visszaveri a hangot – árulta el helyi idegenvezetőnk a Török Kulturális és Turisztikai Hivatal által szervezett tanulmányúton.

Aspendos: Kis-Ázsia legjobb állapotban fennmaradt amfiteátruma

 

Kis-Ázsia legjobb állapotban fennmaradt római kori színházában hajdan nemcsak színi előadásokat, hanem gladiátorküzdelmeket is élvezhetett egyidejűleg akár 15 ezer néző. Napjainkban ismét visszatért a kultúra az antik falak közé, a csillagos ég és a klasszikus zene szépségében egyszerre lehet gyönyörködni a nyári Aspendosi Opera- és Balettfesztiválon, idén augusztus 23. és szeptember 4. között.

 

Ókori élvezetek és napjaink fagylaltshow-ja

Aspendos kötelező látnivaló mindenkinek, aki a török tengerpartra, Antalya térségébe készül nyaralni, de aki ennél mélyebben kíváncsi arra, milyen lehetett az élet egy római provinciában, az Pergét is vegye fel  a listájára. Az ősi város szintén a rómaiak alatt virágzott a legjobban, bár már az i. e. III. évezredben állandó települést alapítottak ezen a helyen.

Fénykorában 30 ezren lakták az ókori Pergét

 

Fénykorában, az i. sz. I–II. században 30 ezren éltek itt a jól felismerhető funkciójú romokat bejárva könnyű elképzelni, milyen élénk kereskedelmi és társasági élet folyhatott egykor. Monumentális városkapuk, 14 ezer férőhelyes aréna, 12 ezer embert befogadó színház (ez jelenleg nem látogatható), templomok, lakóházak, piactér, számos bolt romjai, csaknem fél kilométer hosszú főutcájának ma is álló oszlopsorai, vízvezeték- és csatornahálózat, de legfőképpen a meglepő épségben fennmaradt fürdők árulkodnak a kor tehetőseinek kényeleméről és élvezeteiről. A különböző hőfokú vízzel töltött medencék mellett például hánytatószobát is fenntartottak, hogy a véget nem érő lakomákon még többet tudjanak enni – mesélte idegenvezetőnk.

Idegenvezetőnk, Özgür magyaráz a háttérben lévő kétezer éves fürdőmedencéről

 

Aspendos, Perge és a térségben feltárt más ókori települések épületeinek díszítőelemeit, a káprázatos márványfrízeket, római isteneket, császárokat és hadvezéreket ábrázoló művészi szobrokat, dús faragványaikkal egész mitológiai történeteket elmesélő szarkofágokat az Antalya Régészeti Múzeumban állították ki, ahol emellett a régió történelmével is megismerkedhettünk.

Pergében feltárt szobrok az Antalya Régészeti Múzeumban

 

A római örökségből Sidében is kaphatunk ízelítőt, amely mondhatni együtt él az antik romokkal. A történelmi városmag egy mindössze másfél kilométer hosszú földnyelven fekszik, igazi turistaparadicsom homokos strandokkal, hívogató vendéglőkkel és kellemes kávézókkal övezett tengerparti sétánnyal, egykori kalózkikötőjében a gyerekek szívét megdobogtató modern kalózhajókkal.

Sidében minden út az Apollo-templomhoz vezet – csoportkép kis magyar küldöttségükről

 

A szűk utcákat teljesen elfoglaló üzletekben a ragadós török csemegéktől a szemünk előtt szőtt szőnyegen át, az (ál) Gucci-táskáig minden kapható, mint egy igazi török bazárban, bár az árusok májusi ottjártunkkor még lasszóval fogták a vásárlókat.

Utcai szőnyegszövő Sidében

 

A legnagyobb csődület egy komédiázó utcai fagylaltos körül támadt, aki zsonglőri ügyességgel akadályozta meg újra és újra, hogy a japán turisták elvegyék tőle a fagylalttal megpúpozott tölcsért – mint kiderült, a show a helyi fagyibiznisz fontos kelléke.

Turistákkal incselkedő fagylaltárus – a show a biznisz része

 

 

Ahol Zrínyi és Szulejmán (talán) békét kötött

Aki madártávlatból szeretné látni az 1,2 millió lakosú Antalyát és környékét, az a 100 méter fölé nyúló Expo-toronyból megteheti. A 2016-os kertészeti világkiállítás főbejáratánál egy pillanatra meghökkentünk, amikor a látogatókat köszöntő táblán a Welcome, Willkommen, Benvenuto stb. mellett magyarul a „fogadtatás” szót találtuk az „Üdvözöljük” helyett – a szervezők vélhetően Google-fordítót használtak...

Birkanyáj növényekből a kertészeti világkiállításon

 

Antalya három kapuja és a pálmafa formája által ihlette karcsú torony tetején lévő nyitott kilátóból belátható a vásár teljes területe a több mint félszáz országpavilonnal, a gyerekek részére épített mesterséges szigettel, a hatalmas zenélő-táncoló szökőkúttal. Érdekesek a növényekből megformázott életképek – tevekaraván, birkapásztor a nyájával, lóval szántó paraszt –, amelyeket már a területen közlekedő shuttle-buszokból láttunk.

A magyar pavilon interaktív gémeskútja az antalyai világkiállításon

 

Természetesen kiszálltunk a magyar pavilonnál, amelynek kitalálói vélhetően úgy gondolták, ez lehet a nagy történelmi megbékélés helyszíne, így az interaktív gémeskút és tutaj, a nádfedeles ház, a pergola, a díszkút és az – ottjártunkkor már kissé elvadultnak tűnő – virágágyá­sok közé még Zrínyi Miklós és I. Szulejmán – mostanra málladozó – mellszobrát is beállították egymás mellé...

Az expo utóhasznosításával láthatóan küzdenek a törökök, annak ellenére, hogy nemzeti ünnep volt, alig találkoztunk látogatókkal a területen.

 

Örök vizek és tüzek

Az ember alkotta vonzerők mellett Antalya régiója számos természeti szépséget is rejt, amelyek szó szerint üdítő változatosságot jelentenek a nyári forróságban.

A Kursunlu vízesés egy két kilométer hosszú kanyonban, a róla elnevezett természetvédelmi parkban, 18 méter magasból zúdul alá hét tavacskába, amelyekben kacsák és teknősök úszkálnak. A jelenséget a sziklafalat is teljesen befonó buja növényzet zöldjének megannyi árnyalata – a világostól a türkizig – teszi igazán festőivé. Aki elég bátor, esernyővel is beállhat a vízfüggöny alá fotózkodni, ami a csúszós-nyálkás sziklán elég merész vállalkozásnak tűnt. A 33 hektáros park remek piknikezőhely kellemes sétautakkal, játszótérrel.

A Kursunlu vízesés alatt esernyővel fotózkodó fiatalok

 

Az Antalya külvárosában található Alsó-Düden vízesés jóval robosztusabb és egyenesen a tengerbe csapódik – a parti sétányról jól fotózható, de a fennsíkon álló sokemeletes házaktól fura az össz­hatás.

Zuhatag a város lábánál: az Alsó-Düden vízesés

 

A természet megmagyarázhatatlan erőiről az ókorban mítoszok születtek, így nem meglepő, hogy az Antalyától 80 kilométerre fekvő sziklás hegy több ezer éve égő tüzeit a Homérosz által kitalált, oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú szörnyalakkal, a tűzokádó Kimérával azonosították.

A túrázók teavíz-forralásra használják Kiméra örökké égő lángjait

 

A tudomány persze megoldotta a Kiméra-hegy rejtélyét: a sziklákból elszórtan és változó intenzitással feltörő apró lángokat gázok, metán és hidrogén táplálják. Örökké égő fáklyaként megbízható navigálási pontként szolgáltak az ókori hajósoknak, manapság leginkább a turisták hasznosítják – teavíz forralásához. A természeti csodához érdemes túracipőt húzni, mert egy jó óra, mire a meredek, köves ösvényen felkaptatunk a hegyre.

Török gyorsétel – az út szélén sütik a gözlemét

 

A környék amúgy egyre népszerűbb a túrázók, nordic walkingozók körében, alant, az aprócska Cirali ma még a tömegturizmustól mentes, kellemes falusi üdülőhely, amelynek egyetlen utcáját kisebb panziók, magánszálláshelyek, egyszerű vendéglők szegélyezték. És természetesen itt is volt gözlemeárus, amit Törökországban úton-útfélen láthatunk: az asszonyok törökülésben egy vaslapon sütik a sós vékony tésztát (óriáspalacsintát), amibe leggyakrabban zöldfűszeres fetasajtot töltenek.

 

Szállás a fa tetején

A Kimérával szomszédos Olümposzon (nem tévesztendő össze Görögország azonos nevű hegyével) sok mindenre számítottunk, de a legkevésbé sem egy „hippitanyára”, amelyről nem túlzást azt állítani, hogy megvalósította a világbékét, még ha csupán egy hektáron is. A Kadir’s Treehouses deszkaházainak egy részét az erdő fáinak ágai közé építették, a vidám színek, feliratok és absztrakt rajzok az első pillanattól jó kedvre derítik a betérőt, a hely egyszerre laza és otthonos, az árak barátiak, a nyári szezonban félpanzióval 25 euró egy éjszaka.

A Kadir's Treehouses egy hektáron megvalósította a világbékét

 

Az alapító Kadir Kaya „házirendje” soha nem volt olyan aktuális, mint most: kortól, nemzetiségtől és vallástól függetlenül békés együttlétre kéri lakóit – a jelek szerint sikerrel. Ottjártunkkor a hangárban élénk társasjátékozás folyt, az udvaron az esőben is röplabdáztak, mások a kerti pavilonokban elnyúlva iszogatás közben vélhetően éppen megváltották a világot, várva a helyben készülő bárányhúsos török pizza, a lahmacun kisülését. Jó időben bizonyára mind túráztak, sziklát másztak, bicikliztek, kenuztak vagy búvárkodtak volna – mivel a ház egyben túraközpont is, ahol szakavatott vezetők állnak rendelkezésre az aktív programokhoz. A völgyben ez volt az első ilyen stílusú szállás, de az elmúlt években sok követője akadt, a tengerpartra vezető úton egymás után sorakoznak a hasonló lazítást kínáló sallangmentes helyek.

Sziklamászók az Olümposzon

 

A szállásunkul szolgált ötcsillagos Akra Barut pont a skála másik végét képviseli. Az Antalya Lara városrészében található, több mint 500 szobás, tengerparti hotel saját stranddal, öt szabadtéri medencével, wellnessrészleggel, uszodával, hatalmas fitneszteremmel, ingyenes biciklikölcsönzéssel, wellbeing központtal, Antalya első nyers éttermével (semmi sincs főzve vagy sütve), elképesztő választékú büféreggelivel a legkényesebb szabadidős vendégek igényeit is kielégíti, a corporete ügyfelek pedig 18 konferenciateremből válogathatnak. A környezetvédelemről itt nemcsak beszélnek, hanem aktívan tesznek is érte: aki nem kéri a napi szobatakarítást, az 10 török líra (kb. 800 forint) értékű kupont kap, amit lefogyaszthat. És érzékelhetően adnak a biztonságra, az utcáról detektoros kapun át lehet bejutni az épületbe. A hotel egyébként nyitott a magyar utazási irodákkal való kapcsolatfelvételre.

Ilyen kilátás nyílik az Akra Barut Hotel szobájából a szálloda parkjára és strandjára

 

Amikor szállodát választunk az utazásunkhoz, persze nem árt tisztában lenni a környezet adottságaival sem. A régióban Belek a legdrágább, utána árban Kundu következik olyan, a világ híres épületeinek külsőségeit koppintó luxushotelekkel, mint a Top Kapi Palace, a Kremlin Palace vagy a Venezia Palace. Side ideális választás a családi nyaraláshoz, míg Alanya szórakozóhelyei sokaságával főleg a fiataloknak ajánlható.

Most ráadásul minden korábbinál kedvezőbb az ár-érték arány, mivel a tavalyi negatív történések – terrorcselekmények, feszült viszony Oroszor­szággal, nyári puccskísérlet – nyomán Antalyában átlagosan 30-40 százalékkal (az európai piacokról 60 százalékkal) esett vissza a vendégforgalom, és a szállodások idén az árak mérséklésével próbálják visszacsábítani a turistákat.