Ma is divatosak a hagyományos motívumok

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 13. 11:47

Országos viseleti kiállítás nyílt április 12-én Egerben, a Ziffer Sándor Galériában. A tárlaton "Hagyomány és divat" címmel a hazai viseleti műhelyek legszebb alkotásaival mutatkoznak be a közönségnek.

A kiállítás szorosan kapcsolódik a X. országos viseleti konferenciához, amelyet szintén a hevesi megyeszékhelyen tartanak április 12-én és 13-án. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett rendezvény jó találkozási lehetőséget kínál a magyarországi viseleti műhelyeknek, szakkörök tagjainak és a szakembereknek. A rendezők szeretnének hozzájárulni a napjainkban is hordható viseletek népszerűsítéséhez is, amelyek őrzik a hagyományos formákat és motívumokat, de a mai igényekhez igazodnak.

A mai divatban is megállja a helyét némely ruhadarab

Fotó: Mentusz Károly

A tárlat megnyitóján Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében elmondta: a hagyományos értékek megőrzésével a  XXI. századi környezetben alkotott ruhák és kiegészítők is jól szolgálják a vásárlói ízlést. A tárlatot a fiataloknak is ajánlotta, hogy megismerjék a múlt értékeit és lássák, mennyire fontosak ezek a mai divatban is.

A Hagyományőrzők Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárlatvezetője, Beszprémy Katalin megnyitójában azt emelete ki, hogy a viseletvarrók igyekeznek a megrendelők egyéniségéhez és az alkalmakhoz igazodva létrehozni a ruhákat, és ajánlani a hozzájuk illő kiegészítőket is. Emlékeztetett, hogy hazánk különböző tájegységein hagyományos viseleteket készítenek. Így például Észak-Magyarországon a palócokét, amelyek bemutatása fontos része a falusi turizmusnak is.  Érdekességként említette a kékfestést, amely nemrég a Nemzeti Kulturális Örökség része lett. Beszélt arról is, hogy például a hevesi szőttesek, vagy a csipkék mennyire motiváló szerepet töltenek be a modern viseletkészítésben. Végül az  alkotók és a vásárlók közötti kapcsolatok erősítésére hívta fel a figyelmet.

A kiállítást, mint Eger legújabb turisztikai attrakcióját április 25-ig látogathatják az érdeklődők.

A hagyományos értékek megőrzésével a  XXI. századi környezetben alkotott ruhák és kiegészítők is jól szolgálják a vásárlói ízlést

Fotó: Mentusz Károly