Macron: újjáépítjük a Notre Dame-ot

Forrás: turizmus.com

 2019. április 16. 09:56

Emmanule Macron francia államfő ígéretet tett arra, hogy újjáépítik Párizs 850 éves gótikus katedrálisát, amiben április 15-én ütött ki tűz.

A Notre Dame-ban április 15-én kora este csaptak fel a lángok. A következő néhány órában leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak éjszaka sikerült megfékezniük a lángokat, így várhatóan megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony. A tűz oka még nem ismert, de valószínűleg összefüggésben van a katedrálisban éppen folyó felújítási munkálatokkal.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a katedrális  huszártornyát díszítő bronzszobrokat április 12-én szállították el restaurálásra. A mentőcsapatoknak sikerült megmenteni a Notre Dame értekes művészeti alkotásait és a kegytárgyakat, köztük azt a töviskoronát is, amit állítólag Jézus fején volt keresztre feszítése előtt, és IX. Lajos ruházatát is, amit akkor viselt, amikor a katedrálisba vitte a koronát. Megmaradt a katedrális homlokzata és a két harangtorony is, aminek Victor Hugo állított emléket „A Notre Dame-i toronyőr” című művében. „A műtárgyakat biztonságba helyeztük. De ez tragédia az egész világ számára. A Notre Dame Párizs történetének része” – mondta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

A Notre Dame az európai kultúra része

Fotó: CNN

Egyelőre próbálják felmérni a károk nagyságát. Pontos adat még nincs, de mindenképpen hatalmas összegről lesz szó. A BBC beszámolója szerint eközben magánszemélyek és cégek már elkezdtek adományokat felajánlani a Notre Dame felújítására, már több száz millió euró összegyűlt. A Vatikán és az államfők sorra fejezték ki megdöbbenésüket, és biztosították Franciaországot együttérzésükről. Az Unesco is közölte, hogy  „segít a franciáknak helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen értékű örökséget, amit évi 13 millió turista látogatott meg, több, mint az Eiffel-tornyot.”

A Notre Dame építését III. Sándor pápa índította el 1183-ban, és a katedrális a 13. században épült fel. Az évszázadok során az állapota romlott, de 1804-ben itt koronázták császárrá Napóleont. Tornyaival, támfalaival, színes ablakaival Franciaország kulturális szimbólumává vált.„Olyan lesz-e így Párizs, mint volt?” – teszi fel a kérdést a CNN.

Kapcsolódó cikkek