Madagaszkár – őszintén a pestisről

Forrás: turizmus.com

 2017. november 08. 15:37

A gyönyörű és mind népszerűbb szigetországba a pestis ellenére jelenleg nincs beutazási tilalom. A járvány szerencsére kevésbé veszélyes, mint amilyen ijesztőnek nekünk, európaiaknak hangzik. A madagaszkári helyzetről a turisztikai hivatal közép- és kelet-európai irodája tájékoztatott.

Somogyi Orsi, a hivatal képviseletében elmondta, hogy sajnos idén (is) felütötte a pestis a fejét Madagaszkáron, ami nem ritkaság sem itt, sem egyéb más afrikai országban. Évente átlagosan mintegy 300 pestises – többnyire bubópestises – esetet jelentenek a szigetországban, s a járvány általában decemberben „érkezik”. A megbetegedés normál antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, amennyiben a tünetek jelentkezésének korai szakaszában orvoshoz fordulunk. Viszont, ha nem kezelik, akkor könnyen és gyorsan halált okozhat.

A járvány – mivel izolált és félreeső helyeken bukkan fel – általában nem okoz problémát a turizmus szempontjából. Idén annyiban más a helyzet – fogalmaz a szakember –, hogy a vártnál előbb jött (szeptemberben), és néhány nagyobb város külkerületében is történtek megbetegedések.

Mivel már 8 napja nem jelentettek egyáltalán új esetet sehonnan, a hivatal bízik abban, hogy sikerült teljesen megfékezni a betegséget – köszönhetően a kormány óvintézkedéseinek és a nemzetközi szervezetek támogatásának.

A többnyire izolált és félreeső helyeken felbukkanó járvány általában nem okoz problémát a turizmus szempontjából

 

Somogyi Orsi közölte azt is, hogy a hivatal folyamatosan figyeli a helyzetet – hiszen felelősséget éreznek a magyar partnerirodáik által küldött utasok biztonságáért –, és amint a körülmények olyanná válnak, hogy az utasok biztonságát és egészségét veszélyeztetik, partnereiket egyből értesítik.

A madagaszkári turisztikai hivatal egyébként a helyzet megítélésére mindig a WHO jelentését veszi alapul, az alábbi két linken olvasható az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása és aktuális helyzetjelentés.

1/ a teljes WHO jelentés itt olvasható: http://www.who.int/ith/updates/20171003/en/

2/ a WHO főtitkár november eleji madagaszkári látogatását követően továbbra sem ellenjavallja a madagaszkári beutazást, és reményét fejezi ki, hogy a turizmus nem sínyli meg nagyon a kialakult helyzetet és az ezzel kapcsolatos nemzetközi média visszhangot (http://media.unwto.org/press-release/2017-11-02/unwto-secretary-visits-madagascar) .

A madagaszkári turisztikai és egészségügyi minisztérium közös állásfoglalása INNEN tölthető le.

A turisztikai hivatal képviselője elmondta azt is, hogy mindeddig elenyésző számú lemondásunk volt, folyamatosan utaztatnak az országba, ahol ez az időszak még főszezonnak számít.

Egy két hete kint járt magyar csoportot  egyébként a madagaszkári tévések  az antananarivói reptéren szólaltattak meg a pestissel kapcsolatban, ők a helyzetet veszélytelennek ítélték. Az interjút ezen a Facebook-oldalon hallgathatják meg: https://www.facebook.com/tvmalagasyofficiel/videos/881943695305567.

Kapcsolódó cikkek