Madárgyűrűző akciót tartanak a budapesti Naplás-tónál

Forrás: MTI

 2022. augusztus 05. 14:34

Kilencedik alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja, az érdeklődőket augusztus 11. és 28. között várják.

Az egyesület tájékoztatása szerint naponta hajnaltól nagyjából 10 óráig, illetve 19 órától naplementéig tart a madarak befogása és gyűrűzése, az időjárástól függően. Az utolsó napon, augusztus 28-án csak délelőtt lesz madárbefogás, ezután már az ideiglenes gyűrűző állomás elbontása zajlik.

A gyűrűzés esős időben, illetve nagyon erős szél esetén szünetel, a napi munka és a látogatás menete az óránkénti hálóellenőrzések köré szerveződik. Az érdeklődők a madártani szakemberek vezetésével egy erre a célra felállított bemutató hálót is megtekinthetnek, és részesei lehetnek a gyűrűzésnek. Lehetőség lesz fotók készítésére és az állatok megsimogatására is.

Tavaly 44 madárfaj 2023 egyede került kézre az ideiglenes gyűrűzőtáborban.

Egyik leggyakoribb énekesmadarunk, a feketerigó

Fotó: 123rf.com

A madárgyűrűzés mellett augusztus 18. és 21. között rovarász programok is lesznek, ezeken a napokon "vízipók-csodapók" bemutató várja az érdeklődőket 17.30 és 18.30 között, valamint lesz éjjeli lepkészés is, 20.30-tól éjfélig.

A tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögött kezdődő aszfaltozott úton, gyalog közelíthető meg mintegy 250 méteres sétával.

További részletek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportjának honlapján találhatók.