Madeirán megnyílt Európa első digitális nomád faluja

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 04. 15:36

Február 1-jén megnyílt az első digitális nomád falu a Portugáliához tartozó Madeira szigetén.

A Ponta do Sol településen kialakított digitális nomád falu célja, hogy közös munkaterülettel, erős, ingyenes internet-hozzáféréssel és a gyönyörű természeti környezettel a szigetre csábítsa azokat a világjárókat, akik otthonról is tudnak dolgozni.

A projektet Madeira regionális kormánya fejlesztette ki, a Startup Madeira-n keresztül, digitális nomád tanácsadó segítségével. A COVID-19 miatt  bezárt irodákból világszerte tízezrek váltottak otthoni munkavégzésre, közülük egyre többen választják a digitális nomád életmódot, amennyiben a korlátozások mellett erre lehetőségük van.

Madeira most a világ minden tájáról várja azokat, akik az otthoni munkát nem saját hazájukban végeznék, hanem közben felfedeznék az Örök tavasz szigeteként is emlegetett autonóm tartomány természeti és kulturális kincseit is.

A sziget déli partján található Ponta do Sol faluban ingyenes munkaterületet kínálnak íróasztalokkal, székekkel a John do Passos Kulturális Központban. Ezen felül hozzáférést biztosítanak a Slack nevű online kommunikációs platformhoz, amely egy alkalmazásban helyettesíti és egy helyen tárolja a munkahelyek kommunikációját, lehetőséget biztosít a szöveges és azonnali üzenetküldésre is és az e-mailek is megoszthatóak rajta. Ezzel segít a munka összehangolásában, bárhol is legyenek a dolgozók – terepen, otthon vagy bárhol a világban.


Ezenkívül ingyenes wifit is biztosítanak minden nap 8 és 22 óra között. A projekt helyi vállalkozásokkal is összefogott, így a nomádokat az ingatlanközvetítők, a szállodák és az autókölcsönzők is segítik Madeirán tartózkodásuk során.

Az euronews értesülései szerint a projekt februári indulásáig közel 3000 ember regisztrált, hogy a faluban szállna meg június végéig. Ponte do Sol ugyanakkor összesen egyszerre 100 nomádot fogad majd a projekt keretében. A hivatalos honlap leírása alapján a település ”tökéletes feltételeket kínál azoknak a nomádoknak, akik meleg időjárást, napsütést és békés életmódot keresnek a természet közelében.”

madeira_123rf

A digitális nomádoktól származó bevétellel próbálják ellensúlyozni a turisták elmaradása miatt kiesett bevételeket Madeirán

Fotó: 123rf.com

A projekttől azt várják, hogy a Madeiráról dolgozó digitális nomádok "nagyon pozitív" hatással lesznek a szigetekre. Ha pedig a nomádok hosszabb ideig tartózkodnak a szigeten és közösséget építenek, akkor ellensúlyozhatják a turizmus csökkenéséből és a szezonalitásából fakadó nehézségeket.

A 2020-as World Travel Awards keretében Madeira szigetét hatodik egymást követő évben választották a világ legjobb szigetének.

Ponta do Sol falunak 8200 állandó lakosa van. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma annak köszönhetően, hogy 1500 méteres magasságban fekszik.

Madeirát jelenleg a koronavírus szempontjából Európa egyik legbiztonságosabb célpontjának tartják. A koronavírus elleni megelőző intézkedéseit utoljára január 31-én vizsgálták felül. Bárki, aki Madeirára érkezik, köteles negatív PCR-tesztet bemutatni, amelyet érkezés előtt legfeljebb 72 órával végeztek. Ha nem rendelkezik teszttel, akkor az érkezéskor kell elvégeztetnie, majd 12 órán keresztül karanténban kell tartózkodnia a szállásán, amíg az eredményre vár.

Kapcsolódó cikkek