Európa legjobb nyári úti célja Szlovákiában van

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. február 29. 19:54

Évről évre egyre nagyobb a szlovák stand az Utazás kiállításon, idén már 120 négyzetméteren fogadták a Szlovákia iránt érdeklődő látogatókat, ezenfelül Nagyszombat és Nyitra is önálló standon mutatkozott be.

A szlovák nemzeti standon hagyomány, hogy a szakmai napon baráti eszmecserére és közös ebédre hívják a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet hazai partnereit, az utazási irodák és a sajtó képviselőit. E találkozók alkalmával minden évben más térséget mutatnak be kiemelten; idén a Magas-Tátrát állították fókuszba. Emellett a kiállítás látogatói számára elhozták a szlovák szolgáltatók a legérdekesebb úti célok kínálatát, Pozsonytól Kassán át Iglóig, a Szlovák Paradicsomtól a hagyományos tutajozásig.

Soňa Jelínková képviseletvezető a szlovák standon

Fotó: turizmus.com

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője tájékoztatójában elmondta: az 5 millió lakosú ország 6,5 millió külföldi és belföldi vendéget fogadott tavaly, ami 15 százalékos bővülést jelent. A magyar vendégek és vendégéjszakák száma a hivatalos adatok szerint 11 százalékkal nőtt, de mint a képviseletvezető hangsúlyozta, a tényleges szám ennél bizonyosan magasabb, hiszen a statisztikákban nem szerepelnek a baráti- és rokonlátogatásra érkező, valamint az egynapos kirándulásra átruccanó magyarok.

A kiugró eredmény minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy Szlovákiában 2019 januárjától vezették be az üdülési csekket, ami forgalomnövelő hatása mellett fehéríti is a szektort. A szlovák turizmusban az egyik új trend, hogy a nagyszülők az unokákkal utaznak – hangzott el.

 

Miért menjünk a Magas-Tátrába?

A hegység nem véletlenül került idén fókuszba. Tavaly ugyanis a tekintélyes Lonely Planet utazási portál Európa legjobb nyári úti céljaként ajánlotta a Magas-Tátrát. A desztinációban két nemzetközi repülőtér is található (Poprád és Zsolna), ahonnan menetrend szerinti járatok közlekednek többek között Izraelbe és Londonba, és Poprádról kilátásba van egy új, antwerpeni járat indítása is – hallhattuk.

Egy invitatív kisfilmet is levetítettek a Magas-Tátráról a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

A Magas-Tátrában összesen 600 km hosszú bakancsos túraútvonal, 300 km-nyi kijelölt kerékpárút, számos felvonó és fogaskerekű várja az aktív pihenés kedvelőit, a nyári túraszezon június 15-én kezdődik. Aki szeretne felmenni a Lomnici-csúcsra, mindenképpen rendelje meg előre a jegyét a felvonóra, mert akkora az érdeklődés – tanácsolták.

De még a nyári szezon előtt, egészen április végéig meg lehet nézni a Tarajkán (Hrebienok) a Magas-Tátra különleges, jégből faragott látványosságát, a Tátrai Jégdómot, amely idén a Notre Dame-ot formázza.

A méltán népszerű Csorba-tó számos kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztály számára: lehet csónakázni, de elérhető itt bobpálya és segway is. A nyári szezon egyik különleges programja a Velencei éjszaka, amikor egy romantikus éjszakai csónakázásra is benevezhetünk a tavon.

Az aktív lehetőségek mellett wellness-szolgáltatásokat nyújtó szállodák és élményfürdők is csábítják a turistákat, köztük az Aquacity Poprad, amely Európa legnagyobb zöldüzemelésű fürdője.

Utazásunkat érdemes a rendezvényekhez igazítani, Poprádon júliusban és augusztusban a Made in Slovakia fesztivál az ország jellegzetes termékeivel és kulturális programokkal várja a látogatókat, a kultúra iránt érdeklődők számára emellett kihagyhatatlan Szepesszombat (Spišská Sobota) Szent György-temploma 12 gótikus szárnyasoltárával.

Aki a Magas-Tátrába utazik, annak érdemes kiváltania a Tatry Card turistakártyát, amely számos elfogadóhelyen kínál kedvezményeket.