Magyar Adventi Fesztivál New York-ban

Forrás: turizmus.com

 2018. december 05. 13:45

„Angyal zenéje, gyertyafény” - Régi korok karácsonya címmel nyílik kiállítás a szentendrei skanzen és a New York-­i Magyar Ház közös szervezésében.

A december 7. és 9. között nyitva tartó tárlat a New York-i Magyar Adventi Fesztivál programjainak része.

A New York-i Magyar Ház az egyetlen aktív magyar kulturális központ New Yorkban, ahol előadásokkal, koncertekkel, filmvetítéssel, szórakoztató műsorokkal, néptánc bemutatókkal, kiállításokkal, baráti összejövetelekkel fogják össze a magyar kultúra iránt érdeklődő közönséget. A New York-i Magyar Adventi Fesztiválon magyar karácsonyi szokásokat és hagyományokat mutatnak be, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Az adventi időszak hagyományokban és népszokásokban egyik leggazdagabb időszaka a magyar népi kultúrának. A Jézus Krisztus születését ünneplő karácsony legfőbb üzenete a szeretet fontossága. A népszokások emellett egészség-, bőség- és termékenységvarázsló tartalommal bírtak.

A népszokásokban az egyik leggazdagabb időszak

Fotó: turizmus.com

A Skanzen kiállításából megtudhatjuk, milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette. A német területekről begyűrűző szokás szerint feldíszítették a fenyőfát a paraszti családokban is. Ha viszont erre nem volt lehetőség, akkor tövis- és léckarácsonyfát állítottak, lúdtollal vontak be gyümölcsfaágat, feldíszítették a muskátlit vagy a mestergerendáról borókaágat lógattak a szobába.

A fákra kerülő díszeknek és édességeknek is megvolt a maga szerepe. A kiállításból azt is megtudhatjuk, hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mikortól eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfa díszeket? Fotók és tárgyak sokasága, izgalmas installációk és filmek idézik meg a régmúlt és a nem oly régi karácsonyok pillanatait.

A kiállítás mellett a fesztivál ideje alatt magyarországi adventi népszokásokkal, népzenei és tánc bemutatókkal, kézműves programokkal várják a New York-i magyar közösség mellett az amerikai vendégeket is. A workshopok során mézeskalács-készítő, szalmafonó, kékfestő, népi ékszer-készítő, szövő, csipkeverő mesterek segítségével készíthetnek ajándékot az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Advent Besztercebányán

2018. december 04.