Turisztikai fejlesztések a Dráva mentén

Forrás: turizmus.com

 2018. december 11. 14:03

Horvát és magyar turisztikai szakemberek és egyetemi hallgatók tartottak közös workshopot a Dráva mente idegenforgalmi lehetőségeiről a Kaposvári Egyetemen.

Elsősorban a Somogy és a horvátországi Verőce-Dráva mente megyék turisztikai kínálata, valamint az erdőkre, a Drávára és más természeti látnivalókra épülő idegenforgalmi lehetőségek voltak a témái a napokban megrendezett kaposvári turisztikai workshopnak.

A programra az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 részeként futó Tourism 4 All projekt keretében került sor - adta hírül a SEFAG Zrt.

Ezt a projektet a somogyi állami erdőket kezelő és számos turisztikai létesítménnyel is rendelkező SEFAG Zrt., horvát részről pedig Verőce-Dráva mente Megye Önkormányzata, valamint a Verőce-Dráva-mente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézmény közösen valósítja meg a határokon átnyúló idegenforgalmi kínálat fejlesztése és bővítése céljából.

Először novemberben, a verőcei Menedzsment, Turisztikai és Informatikai Főiskolán találkoztak a szakemberek, a második workshopot pedig a Kaposvári Egyetemen rendezték meg. A két intézmény közel félszáz hallgatója mellett részt vettek a SEFAG Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a horvát partnerszervezetek képviselői is.

A legfontosabb témák a két ország határmenti térségeiben található turisztikai attrakciók bemutatkozása és a folyamatban lévő, valamint a további fejlesztési lehetőségek ismertetése.

Az 1,5 millió euró értékű projektben a magyar oldalon a fő fejlesztési gócpont a Zselici Csillagpark, azon belül is a Ropolyi-tó környéke lesz, ahol természetismereti tájházat és a bakancsos, valamint lovas turistákat kiszolgáló infrastruktúrát építenek. A csillagvizsgáló is új, interaktív, ismeretterjesztő játékokat kap, valamint megvalósul a létesítmény napelemes korszerűsítése is.

A program keretében több fejlesztés valósul meg a Zselici Csillagparkban

Fotó: SEFAG

Horvátországban a legfontosabb beruházás a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának felújítása lesz.

Az építkezések mellett cél a Zselic és Verőce-Drávamente megye turisztikai attrakcióinak feltérképezése és bemutatásra alkalmassá tétele. A kaposvári műhelymunkán számos javaslat elhangzott további projektekre és a meglévő helyszínekre épülő, a vonzerő növelésére alkalmas további programcsomagokra egyaránt.

A szervezők által eredményesnek ítélt találkozót még két további hasonló rendezvény követi majd: a jövő elején újra Verőcén találkoznak az érintettek, majd Kaposváron zárul a programsorozat. A teljes projekt 2019 őszén fejeződhet be.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik.

Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Kapcsolódó cikkek

Zselici Csillagpark FILMEN

2017. január 25.