Magyar innovációk és a sportesemények turizmusra gyakorolt hatásáról informáltuk az osztrákokat

Forrás: MT Zrt.

 2016. március 31. 21:53

Az elmúlt hetekben több Bécsben rendezett fórumon is téma volt Budapest, mint lehetséges 2024-es olimpiai helyszín turisztikai hozadéka, valamint a sportesemények és a turizmus kapcsolata.

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője, az osztrák Business Culture & Sport egyesület felkérésére március elején a magyar feltalálók innovációs eredményeiről, valamint a közelgő hazai sportesemények és turizmus kapcsolatáról tartott bemutatót. Kovács Balázs előadásában elhangzott: a 2024-es nyári olimpiai játékok hatalmas lökést adnának a turizmusgazdaságnak, a sportesemény megrendezése – a magvalósíthatósági tanulmány szerint – rövidtávon 130 milliárd forint közvetlen hozzájárulást adna a hazai turizmusiparnak. A jövőre megrendezendő FINA vizes világbajnokság, illetve a győri Ifjúsági Olimpiai Fesztivál mind-mind lehetőséget teremt a profi magyar szervezőkészség és a vendégszeretet bemutatására. Március végén Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a Pannonia Club meghívására tartott előadást Bécsben a 2024-es Budapesti Olimpia lehetséges megrendezésnek hatásairól. Elhangzott: Magyarország és Budapest képes az olimpia megrendezésére, a szükséges infrastrukturális feltételek a döntéstől számított 7 év alatt kiépíthetőek. A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselője hozzászólásában ismertette, hogy a vonatkozó tanulmány szerint fővárosunkban és környezetében a 4 és 5 csillagos szállodakategóriában már most rendelkezésre áll az elvárt szállodakontingens, a más kategóriában hiányzó kapacitás pedig igény esetén alternatív megoldásokkal pótolható. A turisztikai infrastruktúra tehát nem képezi akadályát egy sikeres olimpia lebonyolításnak Magyarországon. Szemléltetésként elmondta, hogy az olimpia 16 napja alatt a turisták költése és az általuk generált pótlólagos kereslet nagysága megegyezik az osztrák turisták egész éves magyarországi turisztikai költésének összegével.

Az MT Zrt. intenzív kampányainak is köszönhetően jól indult az év, a legfrissebb KSH statisztikák szerint idén januárban – a tavalyi bázishoz képest – 16 százalékkal nőtt az osztrák vendégforgalom a hazai szálláshelyeken. A társaság az osztrák piacon a közelgő futball Európa Bajnokság idejére időzítve jelentős médiahatással járó szakmai eseményt tervez, hogy ezzel is felhívja a sportnak a turisztikai ágazatra gyakorolt kedvező hatására a figyelmet.