Magyar ízek a Várkert Bazár előtt

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 12. 14:02

A fonódó villamoshálózat építése miatt az eddigieknél talán még szebb, panorámás környezetben, a Duna-parton, a Clark Ádám és a Döbrentei tér között nyílik meg augusztus 20-án 10 órakor a Magyar Ízek Utcája.

Itt számos, elsősorban hazai, helyi élelmiszert kóstolhatunk meg augusztus 20-án és 21-én, miközben az idei tortaverseny győztes remekeivel és az Ország Kenyerével is megismerkedhetünk.

Novotny Antal, a rendezvény fő szervezője elmondta, idén az eper, a barack és a szilva a főszereplők. A belőlük készült finomságok – dzsemek, lekvárok, szörpök, mártások, egyéb ételek, italok – bizonyára jócskán fogynak majd, akárcsak az egész országból érkező rétesek, piték, lepények.

A sokféle finomságon túl itt mutatkoznak be a nagyközönség előtt az ország idei győztes tortái. Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás, karamelles kompozíció nyerte el idén a Magyarország Tortája címet. A cukormentes kategóriában a Barackos buboréktorta lett az első. Minden évben az Egy Csepp Alapítvány a Magyar Cukrásziparosok Szövetségével ír ki versenyt, amelyben idén Vaslóczki Orsolya fiatal és nagyon tehetséges cukrász lett a legjobb.

A Honvédség Tortája viszonylag új kategória. A Tessedik mézes körtetorta zamatát a körte és az akácméz határozza meg, készítői ezzel a süteménnyel tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, akinek jelentős szerepe volt az akác hazai meghonosításában.

A tortakóstolás mellett a rendezvényre érkezők ingyenes vércukormérésen is részt vehetnek.

Az Ország Kenyere versenyben idén a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere győzött. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a szerdai tájékoztatón hangsúlyozta, bízik benne, hogy mind több pékségben próbálkoznak meg a sütésével. A jó minőségű kenyerek népszerűsítése érdekében bevezetik a szövetség védjegyét is, a veknikre ragasztott kis matrica garancia a nívós termékre.