Magyar kiállítás nyílt Rijekában a modern Fiume születéséről

Forrás: turizmus.com

 2022. július 21. 16:56

Korábban soha nem látott, különleges tárgyakon keresztülismerhetik meg a modern Fiume születésének történetét a Fiumébe látogatók szeptember 13-ig. A tárlat több mint 200 műtárggyal mutatja be a kikötőváros modernizációját, a magyar kultúra hatásait, illetve a tengerhajózás és a turizmus fejlődését.
A modern Fiume születése, 1868-1918 című kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Rijekai Városi Múzeum együttműködésében jött létre.

A tárlaton az érdeklődők két szinten, több mint 200 műtárgyon keresztül ismerhetik meg, hogyan lett a város egykor Európa 10. legforgalmasabb kikötője.Noha már 1915-ben terveztek egy hasonló tárlatot a fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről, azonban az a világháború miatt végül nem valósulhatott meg. A mostani kiállítás először tavaly, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban volt látható. A Rijekai Városi Múzeumban most megtekinthető összeállítás azonban jóval nagyobb területen, két szinten, mintegy 700 négyzetméteren várja a látogatókat, lényegesen több tárgyi emlékkel, köztük helyi múzeumi és magángyűjteményi anyaggal is kiegészítve - közölte a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

fiumekiallitas

A tárlaton különlegességnek számítanak azok a 125 évvel ezelőtt, Fiuméban készült hajómodellek, amelyeket az 1896-os világkiállításra Budapestre hoztak, és azóta most először láthatóak ismét megszületésük helyszínén

Fotó: MKVM

A tárlaton különlegességnek számítanak azok a 125 évvel ezelőtt, Fiuméban készült hajómodellek, amelyeket az 1896-os világkiállításra Budapestre hoztak, és azóta most először láthatóak ismét megszületésük helyszínén. De látható az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaságnak a Közlekedési Múzeum gyűjteményét gazdagító, tavaly restaurált, eredeti lobogója is, amelyből a világon mindössze egyetlen másik darab maradt fenn.

Az érdeklődők a modern Fiume megszületésének folyamatát tervrajzokon és festményeken keresztül is megismerhetik, amely jó alapot szolgáltat a mostani város felfedezéséhez.

fiumekiallitas

A tárlat több mint 200 műtárggyal mutatja be a kikötőváros modernizációját, a magyar kultúra hatásait, illetve a magyar tengerhajózás és a turizmus fejlődését

Fotó: MKVM

A tárlat kiemelt célja, hogy megjelenítse a magyar kultúra hatását a település fejlődésében, és bemutassa a Fiuméban a 19. század második és a 20. század első felében létrejött, még ma is megtalálható magyar emlékeket. A kiállítás létrehozásában közreműködött Magyarország zágrábi nagykövetsége, illetve a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa is.

A magyar, horvát és angol nyelvű tárlat szeptember 13-ig tekinthető meg Rijekában, a Muzejgrada Rijeke "Kockica" épületében. A tudományos és múzeumi projektet horvát, olasz, angol és magyar nyelvű kiadványok kísérik, melyek bemutatják a város 1868-1918 közötti fejlődését.