Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. július 19. 10:36

Július 18-án sajtótájékoztató keretében ünnepélyesen megnyitották a Magyar-Kínai Gasztronómiai Napokat Egerszalókon, a négy csillagos Hotel Saliris Resortban.

Bejelentették, hogy augusztus elejéig az ország több pontján, például a Mátrában, Tokajban, Villányban, Budapesten az autentikus – megbízható –kínai konyha válogatásából kóstolhatnak ételeket a vendégek. Később ez a program kiterjed majd a Hunguest Hotels Zrt. több hazai szálláshelyére. A téli hónapok elején pedig a kínai főváros Peking központjában levő Minzu Hotelben terveznek egy nagyszabású magyar gasztronómiai bemutatót. A tájékoztatón arról is szó esett, hogy hazánk és Kína lakosságának körében a népszerű rendezvények főleg az egymás konyháját bemutató programok. Érdekességnek számít, hogy a távol-keleti ország Európába látogató turistái nem hagyják ki a már Hungarikumnak számító gulyást. Az 1990-es években hazánkban megjelent kínai gyors éttermekben és büfékben levő kínálattal már mindenki megkóstolhatja a keleti ízeket.

A Magyar-Kínai Gasztronómiai Napokat az egerszalóki Hotel Saliris Resortban nyitották meg

Fotó: Mentusz Károly

A magyar és kínai kapcsolatok további erősítésére, egymás gasztronómiájának és kultúrájának minél jobb megismerésére együttműködési megállapodást írtak alá a sajtótájékoztatón. A hazai Hunguest Hotels Zrt. és a kínai BTG Hotels között létrejött egyezmény lehetővé teszi, hogy a két országban élők a gasztronómián és tematikus programokon ismerhessék meg egymás kultúráját a két szállodalánc vendéglátóhelyein. Ehhez a megállapodáshoz hosszabb út vezetett és 2015 tavaszán hazánk pekingi nagykövetsége és a BGT Hotels csoporthoz tartozó Minzu Hotel együttműködésével kezdődött. Ennek köszönhetően az elmúlt három évben több közös, nagyszabású gasztro-kulturális programokat tartottak, melyeken a kínaiak bepillanthattak Magyarország gasztronómiájába. Ezeken a távol-keleti országban nagy sikert arattak a magyar ételek. Több ezer kínai kóstolhatta meg például a gulyást, a Gundel-palacsintát, vagy a halászlevet. A rendezvényekben fontos részt vállalt a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége.

Hülvely István és Wu Hongfu az együttműködés dokumentumaival

Fotó: Mentusz Károly

Az együttműködés ünnepélyes aláíráskor Hülvely István, Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a megállapodás örömet jelent egy olyan sikeres és színes gasztronómiai kínálattal rendelkező országgal, mint Kína. Reményét fejezte ki, hogy ezzel is hozzájárulnak a két nemzet közötti kapcsolatok elmélyítéséhez. Wu Hongfu, a pekingi Minzu Hotel igazgató-helyettese azt emelte ki, hogy tapasztalataik szerint a távol-keleten élő emberek megszerették a magyar ízeket, és kedvezően vélekednek hazánkról. Bízik abban, hogy kínai ételeken keresztül a magyarokat is sikerül megnyerniük országuknak. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Prohászka Béla kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a mostani megállapodást. Véleménye szerint ez komoly lehetőséget kínál ahhoz, hogy a magyarok hiteles kínai ételeket ismerhessenek meg. Felszólalt Busling Szonja Andrea, a Pekingi magyar Kulturális Intézet igazgatója is. Hangsúlyozta, hogy a kínaiak érdeklődéssel fogadták hazánk gasztro-kulturális bemutatkozásait. A rendezvényeken nemcsak a magyar konyha ízeit kóstolhatta meg a közönség, hanem a szakmai együttműködés is kibontakozott: tréninget tartottak az BTG Hotels öt csillagos szállodáiban tevékenykedő szakácsoknak a magyar ételek készítéséről. Emellett számos kulturális, oktatási és gazdasági rendezvényre is sor került.