Magyar lány lett az Év Diákja Angliában a turizmus-vendéglátásban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 16:51

Idén egy magyar lány, Szigeti Szonja, a University of Surrey nemzetközi turizmus és vendéglátás menedzsment szakának végzős hallgatója kapta Nagy-Britanniában az Institute of Travel and Tourism által kiosztott (ITT) Év Diákja díjat a turizmus-vendéglátás kategóriában.

Az 1956-ban alapított ITT a brit utazási és turisztikai szakembereket, beszállítókat, oktatókat és diákokat képviseli és foglalja magába. A szervezet fő célja, hogy emelje és fenntartsa a szakmai színvonalat az utazási ágazatban, valamint, hogy támogatást és iránymutatást nyújtson a tagoknak.

Fontosnak tartják az ágazat következő generációját is, így 2008-ban elindították a Future You programot, mellyel a fiatalokat szólítják meg. Több mint 20 000 diák vett részt az ITT Future You rendezvényein az Egyesült Királyságban, és még többen világszerte. Egyik legnépszerűbb, fiataloknak szóló konferenciájukat a WTM szakvásáron tartják, emellett pedig minden évben kiosztják az ITT Future You díjat, amellyel az utazási és turisztikai ágazat feltörekvő tehetségeit ismerik el.

2023-ban a magyar Szigeti Szonja kapta meg a díjat, amelyet Londonban, a House of Commons teraszpavilonjában adtak át. Szonja lapunknak nyilatkozott a megtisztelő elismerésről. Elmondta, hogy a díjra az egyik tanára nevezte be, egy 500 szavas ajánlással, amelyben leírta, miért érdemelné meg a nevezett diák a díjat, emellett pedig egy – a diák által írt – motivációs levelet is kellett csatolni a nevezéshez.

Ahogy Szonja mondta, tárgyi vonzata nincs a díjnak, a nyertesek „csupán” az elismerést kapják, ami önmagában is hatalmas dolog.

„Kelet-európaiként Angliában tanulni sok kihívással járt. Bár nagyon jól beszéltem angolul, egy egész kurzust egy másik nyelven tanulni nem volt mindig zökkenőmentes. Úgy érzem, határozott, befogadó és maximalista hozzáállásom segített abban, hogy az elmúlt három év alatt kiemelkedően teljesítsek tanulmányi, társadalmi és részmunkaidős munkámban” – mondta el Szonja, miért jelentett számára sokat már a jelölés is.

Hozzátette azt is, hogy mindezt nem érhette volna el a családja, barátai és a tanárai támogatása nélkül.

Szonja a díjátadón, Londonban

Fotó: Szigeti Szonja

Szigeti Szonja három év tanulás után, idén végzett a University of Surrey nemzetközi turizmus és vendéglátás menedzsment szakán. Tanára nevezése szerint tanulmányai során végig kiemelkedően teljesített, utolsó évében pedig egy projektmunka keretében egy virtuális koktél mesterkurzust szerveztek csoporttársaival, mellyel több mint 700 fontot gyűjtöttek és adományoztak jótékony célokra. A fenntarthatóság is érdekli, több ilyen témájú versenyen is jó eredményeket ért el. Diplomamunkáját is egy fenntarthatósági kérdésnek, az élelmiszerpazarlásnak szentelte.

A jövőjét Magyarországon képzeli el, ebben a hónapban már az Anantara New York Palace-ban kezdte meg hivatalos pályafutását, amit izgatottan várt. „Már egész fiatal korom óta vonzott ez a szakma, így viszonylag hamar kezdtem el félmunkaidős munkákat vállalni kávézóban, reggelizőben, éttermekben, bárban avagy szállodában. Imádok embereket boldoggá tenni és mosolyt csalni az arcukra kedves gesztusokkal. Szerencsémre ebben a szakmában ez kötelező elvárás is” – mondta arról, miért is a turizmus-vendéglátást választotta szakmájának.