Több száz menyasszony története elevenedik meg a Nemzeti Múzeum új kiállításán

Forrás: turizmus.com

 2023. december 19. 13:18

A Magyar Menyasszony a Magyar Nemzeti Múzeum december 14-én megnyílt, nagyszabású időszaki kiállítása, amelyen több száz ismert és ismeretlen nő rejtélyes története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül.

A XVI. századtól napjainkig szinte minden megváltozott a világban, köztük a női szerepek is, egy dolog mégis ugyanaz maradt: ötszáz éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A "menyasszonyság", a menyasszonnyá válás koroktól, irányzatoktól, ideológiáktól függetlenül ma is a nőiesség, a női szépség egyik szimbóluma.

A sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe régen fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe, hogyan harcolták ki maguknak saját sorsuk alakításának jogát.

Megnyílt a Magyar Menyasszony című kiállítás

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Menyasszony című kiállítás a múzeumi szakma, kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek széles körű összefogásának eredménye.

A kiállítás a múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre. Csak a Magyar Menyasszony Facebook-csoportnak több mint 11 ezer tagja van, és a Magyar Menyasszony online gyűjteményben is több mint ezer esküvői fotót küldtek már be. Az oldalra folyamatosan lehet fotókat feltölteni, amelyek mind megjelennek a kiállításon látható interaktív installációban.

Több száz év menyasszonyi öltözeteit mutatja be a kiállítás

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A Magyar Nemzeti Múzeum több száz, párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is. Az ő kapcsolatuk egyike volt azon ritka középkori házasságoknak, amelyeket szerelem is megpecsételt. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást.

A kiállításon gyönyörű ruhákkal találkozhatnak a látogatók

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik a családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, a holokauszt árnyékában igent mondó arával, a párját online társkereső oldalon megtaláló asszonnyal, és még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán különlegessé a tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész. A kiállítás 2024. augusztus 25-ig látható.