Jubileumi turnéra indul a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata

Forrás: turizmus.com

 2024. március 05. 11:03

Idén 30. alkalommal indul országjáró turnéjára a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata. Ifj. Richter József cirkuszigazgató és sztárartistái a premier előadás előtt jótékonysági főpróbát tartanak az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány javára Budapesten, majd 17 hazai városban lépnek fel.

A Richter család nevével fémjelzett társulat immár három évtizede garancia a minőségi szórakozásra. 1995-ben a budapesti Hősök terén tartott premierrel, id. Richter József, első és egyetlen Kossuth-díjas cirkuszművész és alapító elindította a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszát, amely alapítása óta Európa egyik legszínvonalasabb utazó cirkuszává vált és amelyet az Európai Parlament 2019-ben Big Top Label díjjal jutalmazott.

A 30. jubileumi premier előadást március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított óriás sátorban tartják, ahol egészen március 24-ig állomásoznak.

A 70 fős nemzetközi társulat műsorát 17 vidéki városban, több mint 200 alkalommal tekintheti meg a közönség

Fotó: Piltner Péter

„Az elmúlt 30 szezon alatt, a nemzetközi díjakon túl számunkra a legfontosabb visszajelzés, a rengeteg megbecsülés, amit a hazai közönségtől kaptunk. Az országjáró turnénk indítása már hosszú évek óta ennek a szeretetnek a meghálálásával kezdődik. A jubileumi gálaműsorunk premierjére 5 civil szervezettel együttműködve hátrányos helyzetű családokat hívtunk meg, akik elsőként ünneplik fennállásunk kerek évfordulóját a társulat hazai és nemzetközi sztárartistáival. A kosztümös főpróbánk teljes bevételét pedig hagyományosan az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány-nak ajánljuk fel” – mondta Ifj. Richter József cirkuszigazgató.

A társulat március 22-én, pénteken 11 órától élménypedagógiai órára invitálja a diákokat Tudomány a porondon címmel.

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium oktatói által összeállított anyagban az előadás során látható trükkök mögött álló törvényeket, érdekességeket mutatják be a tanulóknak.

A több mint 2 órás, világszínvonalú jubileumi gálaműsor szelekciójába a Monte-Carlói Cirkuszfesztivál és a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany-, Ezüst-, és Bronz-díjas világszámai kerültek be.

A világ legjobb halálkerékszámában előre-, hátra- és csavar szaltót láthat a nagyérdemű, a Kubai Állami Cirkusz artistái oroszrúd produkcióval szerepelnek, de többszörösen díjazott papagájrevű is érkezik a Nemzeti Cirkusz manézsába.

Ifj. Richter József arab telivérek szabadidomítását mutatja be a porondon

Fotó: Piltner Péter

Ifj. Richter József a családi hagyományokhoz híven lovas produkciókkal kápráztatja el a közönséget, csoportjával a hungarikumnak nyilvánított zsoké szám mellett fríz és arab telivérek szabadidomítását mutatja be a porondon. A hamisítatlan cirkuszi hangulatért a Nemzeti Cirkusz élőzenekara felel.

Az Ifj. Richter József, Hortobágyi Károly-díjas, immár hétszeres Arany-díjas cirkuszigazgató vezette 70 fős társulat műsorát az év hátralévő részében 17 vidéki városban, több mint 200 alkalommal tekintheti meg a közönség. Budapest után kelet felé indul a társulat, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen városában állomásoznak.