A Magyar Nemzeti Levéltár is készül a török-magyar évadra

Forrás: MTI

 2024. január 19. 16:21

A Magyar Nemzeti Levéltár idén is igyekszik minél több programmal, élménnyel hozzájárulni a magyar tudományos és kulturális élethez – mondta az intézmény főigazgatója.

Szabó Csaba beszélt arról is, hogy az integrált intézmény 2012-es létrehozásával komoly, évtizedes problémákat is meg tudtak oldani. Ezek között említette, hogy sikerült befejezniük a korábban félbehagyott székesfehérvári levéltár épületét.

Ezután Salgótarjánban, Kaposváron és Szegeden is elindítottak hasonló fejlesztéseket. Zöldmezős beruházásban pedig két teljesen új épületet is át tudnak adni idén, az egyiket Szekszárdon, a másikat Miskolcon.

A 2024-es év programjairól szólva elmondta, hogy az intézmény három kiemelt programmal kapcsolódik a török-magyar évadhoz.

Ezek között említette azt a kiállítást, amelyik a magyar emigráció történetét mutatja be. „Mindenki előtt ismert a Thököly-, a Rákóczi- vagy éppen a Kossuth-emigráció, de talán kevesen tudják, hogy 1945-ben és 1956-ban is sokan menekültek Törökország felé, ahonnan aztán a legtöbben továbbmentek” – magyarázta.

Terveik között szerepel egy fényképalbum megjelentetése is. A különleges kiadvány a fotográfia kezdeteikor, valamikor az 1860-as években készült és török életképek, törökországi városok látképei és emberek arcképei vannak benne, amelyek dagerrotípia eljárással készültek. Emellett egy nagy nemzetközi konferenciával is készülnek Törökországban.

A Levéltár idén is számos programmal járul hozzá a magyar tudományos és kulturális élethez

Fotó: Facebook

Annak kapcsán is lesznek programok, hogy 2024 második felében Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. Elmondta, hogy az év első felében Brüsszelben gyűlnek össze az Európai Unióban működő országos és nemzeti levéltárak vezetői, ahol hivatalosan bejelenti, hogy a következő rendezvény Budapesten lesz. Az esemény kapcsán pedig öt rangos nemzetközi konferenciát bonyolítanak le.

Az igazgató elmondta, idén is folytatják kiemelt programjukat, amelynek célja, hogy minél több vidéken élő emberhez elérjenek. Ennek során fél év alatt több mint kétszáz programot valósítanak meg. Emellett a határon túl működő magyar kulturális intézetekben is szeretnének aktívan megjelenni.