Az ókori Római Birodalomról indít filmklubot a Nemzeti Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2024. február 28. 18:37

Filmklubot indít a Magyar Nemzeti Múzeum: három hónapon keresztül havi egy alkalommal az ókori Rómával kapcsolatos híres filmek részleteit mutatják be és elemzik meghívott szakértők segítségével a múzeum Római Lapidáriumában.

A filmek a Róma alapítása és a birodalom kialakulása, a Róma társadalma, a Vallás: hitvilág és szertartások, valamint A Római Birodalom bukása témák köré szerveződnek.

Az érdeklődők részleteket láthatnak a BBC Róma című sorozatából, a Trójából, a Gladiátorból, a Hannibálból, a Romulusból, a Spartacusból, de az Agora, a Brian élete, a Passió, a Satyricon, a Ben Hur, a Kleopátra, Az utolsó légió, a Barbárok és a Quo Vadis egyes jelenetei is megelevenednek a közönség előtt. Ezeken a filmeken keresztül mutatják be, hogy mi a valóság és mi a filmes túlzás, a meghívott szakértőkkel pedig egy-egy harc- és csatajelenetet is elemezni fognak. A múzeum célja, hogy a filmklub segítésével rávilágítsanak egy páratlanul sikeres birodalom történelmére.

Az ókori Róma iránt érdeklődőknek indít filmklubot a Nemzeti Múzeum

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A római korszakra azért esett a múzeum választása, mert "látogatóinknál nagy arányban tapasztaljuk, hogy kiemelten az ókor iránt érdeklődnek, napjaink vizualitásra épülő világában pedig adja magát a lehetőség, hogy filmeken keresztül nyissuk meg a párbeszédet a múlt és a jelen között. Természetesen az is szempont volt a kiválasztásnál, hogy a Római Birodalom – szervezettsége, kultúrája és kiterjedtsége miatt – napjainkban is állandó és izgalmas témát szolgáltat számunkra" – indokolták a választást.

A múzeum állandó szakértői: Németh György, az ELTE BTK egyetemi tanára, az MTA doktora; Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, Forisek Péter egyetemi docens, Debreceni Egyetem; Kovács Péter egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A filmklub házigazdája Nagyernyei Szabó Ádám, az MNM Régészeti Tár régész szakmuzeológusa, egyetemi oktató, a moderátor pedig Gróf Boglárka múzeumandragógus lesz.

Időpontok:  február 29., március 28., április 25., május 30., 18:30 óra.