Március 15. alkalmából három napon át ingyenes programokkal készül a Nemzeti Múzeum

Forrás: Turizmus.com

 2024. március 08. 08:19

A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes programokkal várja a látogatókat három napon át, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

A Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, amelynek keretében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mond beszédet 11 órakor. A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes programokkal pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között vár mindenkit – olvasható a múzeum sajtóközleményében.

A múzeumi játéktéren a gyerekek és a kihívást kereső felnőttek korosztálynak megfelelően a Forradalmi szélforgót, az Óriás kirakót, a Memória társasjátékot, a Föltámadott a tenger nevű társasjátékot, a Mit kíván a magyar nemzet? kooperatív kártyajátékot és a MNM Puzzle-t is kipróbálhatják. A gyerekeket színező sarok is várja, és pénteken 18 óráig filmvetítések lesznek a Széchényi-teremben, ahol a nézők a március 15-i eseményekkel kapcsolatban tudhatnak meg izgalmas részleteket, például hogy milyen volt a hangulat a forradalom kitörésekor, illetve hogy Petőfi elszavalta-e a Nemzeti dalt ezen a történelmi napon.

Három napon át ingyenes programokkal várja a látogatókat a Nemzeti Múzeum

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A programok rendhagyó módon nem érnek véget 15-én, 16-án és 17-én is folytatódnak. Március 16-án szombaton a Múzeumi játéktér az Építsünk múzeumot! programmal egészül ki, amin a 10 évesnél idősebbek csákányt, lapátot és vakoló kanalat vehetnek a kezükbe és megépíthetik a Magyar Nemzeti Múzeumot kicsiben. A 11-től 17 óráig tartó Forradalmi tárgykészítőben népi iparművészek vezetésével, kézműves foglalkozásokkal várják az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

14-től 15 óráig táncház lesz a Múzeumkertben, 15 és 16 óra között pedig Dallamok a kiállításban címmel lép fel a MÁV zenekar szimfónikus vonósnégyese a történeti kiállítás 14-es termében. A Színező sarok elérhető lesz szombaton is, és akik lemaradtak a pénteki filmvetítésről, ezen a napon is bepótolhatják.

A hétévégén tárlatvezetésekkel is várják a látogatókat, ezekhez azonban ajánlott az előregisztráció.10:30-kor a Múzeumkert titkai, 11:00-kor a Csak egy pillanat volt, amely a 19. századi bálok és szerelmek világába kalauzolja a látogatót a Madách színház színművészeinek közreműködésével, 13 órakor Pannónia fénye! A Seuso-kincs, és 13:30-kor pedig az Egy fiatal tiszt karrierje (amely Kazinczy Lajos életét mutatja be) vezetés indul majd.

Március 17-én vasárnap a Múzeumi játéktér mellett továbbra is lesznek filmvetítések és ezen a napon is indítanak tárlatvezetéseket.

Az előregisztrációkat a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján lehet megtenni, a részletes programleírást ugyanitt találják az érdeklődők.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a Nemzeti Múzeum 2024. március 14-én zárva tart!