Ismét megrendezik a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 26. 13:07

Immár 27. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum május 25-26-án.

Az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjének szakmai programjait és workshopjait az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa jelmondata – Múzeumok az oktatásért és kutatásért! – szellemében állították össze – közölték a szervezők kedden.

A hétvégén a szakmai bemutatók mellett színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják a családokat, érdeklődőket. A hazai és határon túli múzeumok április 8-ig jelentkezhetnek a rendezvényre.

Az idei majálison a múzeumokat összekötő témák állnak a középpontban: a hagyományok, a szokások és az örökség. A múzeumok a régi tradíciók szerint saját standoknál mutatkozhatnak be a Múzeumkert területén és az intézmény belső udvarán.

A Nemzeti Múzeumban idén is megrendezik a Múzeumok Majálisát május utolsó hétvégéjén

Fotó: MNM

A rendezvényen részt vevő múzeumoknak lehetőségük van az újrahasznosítás, az átalakulás és a fenntarthatóság jegyében a Műtárgyspektrumra is jelentkezni. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a múzeumi műtárgyak sokoldalúságára, ezzel együtt a kutatómunka jelentőségére. A felhívásra minden majálison résztvevő intézmény egy tetszőleges műtárggyal vagy tárgyegyüttessel jelentkezhet. A beérkezett anyagokból a majális két napján molinó-/tablókiállítást/installációt készítenek, amelyet a Múzeumkertben állítanak fel.

Idén is megrendezik a Tudássétányt, ahol a látogatók a múzeumi sátrakat összekötő útvonalat járhatják végig egy pontgyűjtő füzet segítségével, és a standoknál próbára tehetik tudásukat. A múzeumok saját sátraikban további felnőtt, gyerek- és családi programokkal várják az érdeklődőket.