A Magyar Nemzeti Múzeumban már október 20-án elindul az ’56-os megemlékezés

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 13:40

Rendhagyó módon, már október 20-án indul a Magyar Nemzeti Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozata.

Pénteken a Szabadságharcosok között című kiállítás megnyitásával kezdődik a megemlékezés. A különleges tárlat John Sadovy világhírű fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból. A kiállítást a Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködve a fotós két lányával – közösen szervezi a forradalom évfordulójának tiszteletére.

John Sadovy mindössze 31 éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott eseményeket. A Life című amerikai képes hetilap megbízásából érkezett hazánkba a cseh származású fotóriporter és négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte az eseményeket. Az ismert képei mellett több olyan, Magyarországon még nem látott felvételt is megtekinthetnek az érdeklődők – október 23-án, hétfőn ingyenesen –, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok és a budapesti lakosok tűzszünet alatti életébe, és megmutatják, hogyan reagáltak a háborús helyzetre a fegyveres felkelők és a fegyvertelen civilek, a felnőttek és a gyerekek.

A tárlat John Savody fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Október 21-én, szombaton délelőtt egy nagyon különleges tárlatvezetés lesz a kiállításban, ezt John Sadovy lányai Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy de Mitcheson együtt tartják meg angol nyelven.

Október 23-án, hétfő délelőtt 11 órától egy új kötetet mutatnak be, amely témájában szintén az évfordulóhoz kötődik. Az Astoria Szálló foglyai címet viselő kötet Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról. Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és október 30. között tartózkodott Budapesten, így belecsöppent az eseményekbe. Az élményeit megörökítő gépelt visszaemlékezést és 28 fényképet, amelyeket nyugatnémet kollégája, Heinz Corte készített Magyarországon, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

A programsorozatot a John Sadovy fényképeiből készült kiállítás kurátorának tárlatvezetése zárja hétfő délután.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk napján egész nap ingyenes látogatható a Nemzeti Múzeum valamennyi kiállítása, a World Press Photo tárlaton kívül – írja közleményében a múzeum.