Magyar nyelvű app a tordai sóbányába látogatóknak

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. február 28. 08:58

Jegyvásárlási lehetőség, hangos idegenvezetés segíti az eligazodást a római kori sóbányában a magyar turistákat, befejeződött a régi bejáratnál a látogatóközpont megújítása.

Cristian Matei, a Kolozs megyei Torda polgármestere a közelmúltban közösségi oldalán jelentette be, hogy lezárult a tordai sóbánya régi, város felőli bejárati részének (Salinelor utca 54/B) korszerűsítése, ahol a vendégeket modern látogatóközpont fogadja kisebb kereskedelmi egységekkel: ajándékbolt, kávézó-étkező, információs pult stb.

Megújult a tordani sóbánya látogatóközpontja

Fotó: Salina Turda

Ezzel párhuzamosan elkészült a Salina Turda néven a Play Áruházból letölthető három nyelvű – román, angol, magyar – applikáció.

A magyar nyelvű oldalon a turista online vásárolhat belépőjegyet, információkat talál a sóbányáról, Tordáról és környékéről, a bánya gyógyhatásairól, a szállodáról, az időtöltési lehetőségekről, és nem utolsó sorban rákattinthat a hangos útikönyvre.

A sóbánya 1932 és 1992 között zárva volt, majd 2010-ben egy hatmillió eurós uniós finanszírozással felújították, amelynek eredményeként most már többek között panorámalift, csónakázótó, óriáskerék, koncertterem várja a vendégeket, de működik a gyermekek számára egy kezelőközpont is.

A tordai sóbányában csónakázótó is várja a látogatókat

Fotó: Salina Turda

A pandémia előtt évente több mint félmillióan látogatták. A helybeliek már nem is sóbányának, hanem aranybányának nevezik, hisz óriási bevételt hoz a városnak, mások pedig „erdélyi Disneylandnek" is titulálják.

A polgármester jelezte, a jövőben a fejlesztések a másik, Durgăului sétány felőli bejáratának megújításával folytatódnak a korábban a világ 25 leghihetetlenebb látványosságai közé választott Tordai Sóbányában.