Magyar régészek is dolgoznak a lascaux-i Barlangművészeti Központon

Forrás: turizmus.com

 2016. május 21. 16:12

Magyar régészeti cég is részt vesz annak a franciaországi Barlangművészeti Központnak a létrehozásában, amely a világörökség részét képező lascaux-i barlangrajzokat és az őskori ember életét mutatja majd be, a tervek szerint 2016. december 15-től.

Az emberiség történelmének páratlan örökségét rejtő Lascaux-barlang több mint 17 ezer éves művészi alkotásai ma az UNESCO világörökség részét képezik. A sok látogató és a mesterséges fény hatására azonban az 1940-ben felfedezett barlangrajzok pusztulásnak indultak, ezért 1963-ban elzárták a nagyközönség elől. Viszont az alkotások állapotmegőrzése és lehető legszélesebb körű bemutatása napjainkban is folyik. Egy részük másolata egy mesterséges barlangban tekinthető meg az eredeti emlékhely közelében, másik részük, öt valósághű barlangfal másolatából és különböző installációkból álló kiállítás, jelenleg is világkörüli turnén van.

Fotó: Wikipédia

 

A leletek bemutatásában új fejezetet nyit a Lascaux 4-terv. A projekt keretében egy 1800 négyzetméteres Nemzetközi Barlangművészeti Központot hoznak létre, melynek célja, hogy a legmodernebb technikai megoldásokkal bemutassák, értelmezzék az őskor, a barlang- és sziklarajz művészetet, valamint az őskori ember életét. A létesítményben többek között létrehozzák az eredeti barlang teljes másolatát, így a látogatók egyedülálló módon sétálhatnak az atmoszférájában is az eredetihez hű barlangban.

A Salisbury Régészeti Kft. és a Salisbury France SARL szakemberei magyar, francia és német szakértőkkel dolgoznak együtt a Barlangművészeti Központ paleolit művészek rajztechnikáit és eszköztárát bemutató, egyedülálló feladatain. A magyar vállalkozás a barlangrajzok értelmezéseit bemutató részen, a Lascaux, a Műhely interaktív kiállítás kialakításában vesz részt. Itt a látogatók megismerhetik az őskori művészek rajztechnikáit, eszközeit, alkotáshoz használt anyagait. Továbbá itt találkozhatnak az eredeti emlékhelyről előkerült tárgyak az eredetivel megegyező technikával, illetve az őskorban ismert kőnyerőhelyek alapanyagából készített replikáival (pattintott kőeszközök, ásványtörő mozsarak, színező kövek, mécsesek stb.) és történelmi rekonstrukcióival (színfújó cső, állatbőr sablon, ecsetkészletek és sok egyéb más korabeli tárgy).