Magyar sajtófotók a Kölcseyben

Forrás: turizmus.com

 2019. június 26. 12:03

Július 10-től egy hónapig a debreceni Kölcsey Központ ad otthont a 37. Magyar Sajtófotó Kiállításnak, melynek anyaga a sajtófotó-pályázat díjazott képeiből, illetve nem díjazott, a rendező által fontosnak, érdekesnek tartott fotókból áll.

„A kiállítás remek alkalom arra, felidézzük az előző esztendő legfontosabb eseményeit, történéseit, jelenségeit, sok mindent abból, ami a határainkon belül történt és néhány fotográfus kameráján keresztül kicsit kitekintsünk a nagyvilágba is" – mondta a kiállítás rendezője, Szigeti Tamás kurátor.

A pályázat hagyományos kategóriáiba hírképekkel, képriportokkal, portrékkal, a művészeti és kulturális életet bemutató képekkel, sportfotókkal és a társadalmi jelenségeket, a felszínen sokszor nem, vagy alig látható valóságot is megmutató, néha nyers, fájdalmas képekkel pályáznak a fotográfusok. A felsoroltak azok a kategóriák, témakörök, amelyekből az évtizedek során kikerültek a nagydíjas képek, amelyeket a zsűri a legkiemelkedőbb alkotásoknak tartott.

Van a pályázatnak egy nagyon népszerű és látványos kategóriája, amelybe a világszerte igen elismert, sikeres természetfotósok küldik be, sokszor bravúros, mindig látványos, figyelemfelkeltő felvételeiket.

" A hatás nem maradt el, hiszen a pályázat történetében először, olyan fotósorozat nyerte a nagydíjat, amely tágabb környezetünk, az egész Föld egy igen fontos jelenségét ábrázolja. A Természet és tudomány kategória bravúros fotóit is megelőzte egy olyan kép, amely a környezetszennyezésre, a Föld állatvilágát fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az idei kiállítás szerkesztésekor ezeknek a jelenségeknek a fontosságát igyekeztünk hangsúlyozni. Az külön öröm, hogy mindezt nagyszerű fotográfiák bemutatásával tehetjük" – tette hozzá a kurátor.

A 37. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíjasa: Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Hogyan formálja a víz a Földet, Természet és tudomány (sorozat) megosztott 1. helyezett

Fotó: sajto-foto.hu

A kiállítás július 10. és augusztus 4. között  ingyenesen látható a Kölcsey Központban, naponta 9 és 18 óra között. www.sajto-foto.hu