Magyar szarvasszalámit és megybefőttet árusíthatnak külföldi kereskedelmi láncok

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. május 23. 12:22

Ausztráliából, Kínából és a Közel-Keletről is érdeklődtek a magyar termékek iránt a kereskedelmi márkát gyártó termelők egyik legnagyobb kiállításán, a World of Private Labelen (PLMA) Amszterdamban.

A kétnapos kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. közösségi standján tíz hazai cég mutatta be termékeit. A presztízskiállításnak számító rendezvényt idén 10 ezer kiállító és 12 ezer szakmai látogató kereste fel.

A magyar résztvevők a termékek széles spektrumát mutatták be. Többek között fagyasztott késztermékekkel, füstölt áruval, édesipari termékekkel, kekszekkel, teakészítményekkel, konzerváruval találkozhattak a látogatók, de olyan különlegességeket is kóstolhattak, mint a máklikőr vagy a csíráztatott szójababból készült lapkenyerek. Több magyar terméket is beválogattak a PLMA által legizgalmasabbnak és leginnovatívabbnak tartott új termékek közé, az ún. Idea Supermarketbe.

A vásár lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai gyártók bekerülhessenek a nemzetközi kis- és nagykereskedelmi áruházláncok beszállítói közé úgy, hogy a terméket az adott áruházlánc a saját márkaneve alatt forgalmazza.  A cégek szerint ezzel nemcsak fölös kapacitásaikat köthetik le, hanem referenciát szerezhetnek, és később – kvázi árukapcsolással – más termékeiket már könnyebben vezethetik be az adott piacon.

Több kiállító is eredményes tárgyalásokat bonyolított le. A nemzetközi díjjal is elismert magyar szarvasszalámit például egy belga áruházlánc forgalmazhatja a jövőben, egy ausztrál kereskedelmi hálózat pedig magyar meggybefőttet is kínálhat vásárlóinak. Biztató tárgyalásokat folytattak arról is, hogy gyógyhatású teakészítmények vagy éppen természetes kozmetikumok jelenjenek meg a kínai piacon, skandináv és német kereskedelmi láncok pedig magyar cukorkákat és édesipari termékeket forgalmaznának.

A cégek szerint előfordul, hogy a külföldi igények miatt akár még a receptúrán is változtatnak, vagy teljesen új terméket fejlesztenek ki a nemzetközi piacra. A kiállítók azt is elmondták, hogy a külföldi partnerek elsősorban az egyenletes, megbízható minőséget keresik, amelynek a magyar gyártók ma már szinte minden téren megfelelnek.