Magyar Szent Család tematikus zarándokút épül

Forrás: MTI

 2019. június 21. 13:30

Új látogatóközpont, turisztikai fejlesztések, zarándokház építése is szerepel a Magyar Szent Család tematikus zarándokút projektben, amely a tervek szerint 2020 júniusára készül el.

A projekt három települést (Székesfehérvár, Bodajk, Vértessomló) és hét helyszínt érint.

A fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye látogatóközpont és kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett a Püspöki Palota, ahol látogató-útvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További állomás Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor.

Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett Magyar Szent Család mesetér épül.

Magyarország egyik legősibb kegyhelye található Bodajkon

Fotó: bodajkikegyhely.hu

A helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van.A projekt a 2017-ben elnyert 1,5 milliárd forintos támogatásból valósul meg. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a jelentős költségvetés mellett a projektben kiemelkedő a szellemi tartalom. Reméli, hogy a fejlesztések befejezését követően olyan turisták érkeznek majd a térségbe, akik nem néhány órát, hanem több napot töltenek el a városban és környékén.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye idézte Spányi Antal megyéspüspököt, aki szerint a fejlesztések révén Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé válhat.

Törő Gábor országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint a 2014–2020-as uniós pályázati ciklusban országosan mintegy 300 milliárd forint jut kulturális fejlesztésekre.